Debut för svamp med extra D-vitamin

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Ica plockar in tre produkter från Östgötasvamp – däribland den D-vitaminberikade svamp som nyligen godkändes.

De senaste två åren har Östgötasvamp arbetat för att ta fram ett system där de odlade svamparna berikas med D-vitamin, något som i november förra året godkändes av Livsmedelsverket och EU-byrån EFSA.

Nu gör den nya produkten debut hos Ica, som totalt plockar in tre produkter från Linköpingsföretaget. Utöver den D-vitaminberikade champinjonen tar kedjan även in ekologiska champinjoner och kastanjechampinjoner som kommer säljas under Icas varumärke I love eco.

Läs också: Butik och restaurang till Kiruna

– Mycket av den kost som innehåller D-vitamin är animalisk, och idag efterfrågar allt fler kunder vegetariskt och även vegansk mat. Östgötasvamps D-vitaminberikade svampar möter efterfrågan på vegetabiliska livsmedel, samtidigt som deras ekologiska champinjoner möter den växande ekologiska trenden, säger Paula Frösell, brand manager för Hälsa hos Ica, i ett pressmeddelande.

Systemet för att berika svamparna bygger på det naturliga sättet, där solens strålar ersätts av UV-ljus. Det gör att de berikade svamparna innehåller 5 mikrogram D-vitamin per 100 gram svamp.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

De står för kaffet

Italiensk kaffeleverantör har skrivit avtal med Stureplansgruppen.

Han blir tv-kock

Ekstedts gastronomiska möte

Pizzakedjan till Borås

Kopparbergs gjorde vinst

Ger Ikea-korvarna en match

Biltema satsar på kaféverksamheten – växer med 30 till 40 procent per år.

Nyhetsbrev

Triumf Glass kör helgpass i värmen

Arkiv

Ny ordförande i DLF

Norska ”Swish” tar över från servitörerna

Appen Vipps sköter beställningarna.

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Smakbruket i Tomelilla fick rätt mot energidrycksjätten.

Prata Mat:Bruce Hill

Möt Bruce Hill, kock från Kalifornien som gav försmak på sitt gästspel som äger rum i höst på Vassa Eggen.

Esperanto öppnar Sommarsalongen

När matsalen tar sommarpaus öppnar pop up-restaurang i loungen.

Årets Sibylling korad

Prisades på kedjans konvent.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Här öppnar 7-eleven sin deli

Från Orkla till Klädesholmen

Nytt kafé på Friends

Stockholm Live och Zoégas i samarbete.

Ny ordförande för Fiskbranschen

Svenska kafékedjan till Kina

Blir kedjans största avtal genom tiderna.

Svenska senaper tog VM-guld

Kavli-senap i amerikansk stil vann guld – i USA.

Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Prata Mat: Peter Halldén

Reitan blir postombud

Efter Gast Kavalleriet

1

Wolt till Gävle

Från Lund till Malmö

Första färskpotatisen är här

Snabbmatskedjan står för bröllopsmaten

Framgång för McDonalds strategi

Restaurangerna fortsätter att växa

Restaurangerna fortsätter att växa

Nestlé och Starbucks ingår allians

Dominos till Rosengård

Han lämnar Axfood Snabbgross

McDonalds + Ubereats = sant

Kasai öppnar i Mood

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.15