23948sdkhjf

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Portello, Vira blåtira, Loranga – Vasa bryggeri sitter på tillverkningen av en del klassiska läskvarumärken och har genom detta satsat på att bli kända som "nostalgibryggeriet".

Ett annat varumärke man suttit på sedan millennieskiftet är Sundsvalls öl, som inte producerats sedan 1970-talet.

Nu ser ägarna att det är dags att börja producera ölet igen, något som gör att Vasa för första gången ger sig in på ölmarknaden.

Läs också: Kiruna får sitt första mikrobryggeri

Det innebär också att man satsar på ett lokalt märke, eftersom man är baserade i Njurunda, söder om Sundsvall.

– Det är en högtidlig känsla att nu även kunna erbjuda öl i vårt sortiment. Och inte vilken öl som helst, Sundsvalls öl som verkligen är en nostalgisk klassiker av rang här i Sundsvall. Det passar in perfekt i vårt nostalgikoncept av drycker, säger Niclas Nilsson, vd för Vasa bryggeri, i ett pressmeddelande.

Krönleins producerar till en början
En utmaning inför starten har bland annat varit att få till samma smak som originalet, något som bryggeriet säger inneburit "många smaktester och detektivarbete".

Läs också: Från kloak till flaska

En annan är själva produktionen – Vasa har undersökt möjligheterna att tillverka i egna lokaler eller hos lokala mikrobryggerier, men valet föll istället på Halmstadsbryggeriet Krönleins.

Enligt Vasa beror det dels på produktionskapaciteten och möjligheten att snabbt kunna lansera produkten, men också för att det Halmstadsbaserade bryggeriet kan pastörisera ölet för längre hållbarhet.

Produktion på hemmaplan
Planen är dock att man själva ska kunna brygga och tappa ölet på hemmaplan i framtiden.

– Vi ser fram emot att inom en snar framtid själva hålla med ölbryggningen i våra lokaler i Njurunda, säger Niclas Nilsson i en kommentar.

Ölet blir ekologiskt och kommer i tre varianter (både lägre och lite högre alkoholhalter) med start i veckan. Först ut blir restauranger och butiker i Sundsvalls-området, och produkten planeras även gå in i Systembolagets beställningssortiment senare i sommar.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Nyhetsbrev

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Arkiv

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Invigning av NK:s nya saluhall

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Mackmyra behöver pengar

Vigårda till Västerås

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.117