Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Portello, Vira blåtira, Loranga – Vasa bryggeri sitter på tillverkningen av en del klassiska läskvarumärken och har genom detta satsat på att bli kända som "nostalgibryggeriet".

Ett annat varumärke man suttit på sedan millennieskiftet är Sundsvalls öl, som inte producerats sedan 1970-talet.

Nu ser ägarna att det är dags att börja producera ölet igen, något som gör att Vasa för första gången ger sig in på ölmarknaden.

Läs också: Glassbolag och bryggerier rekordnjuter i majvärmen

Det innebär också att man satsar på ett lokalt märke, eftersom man är baserade i Njurunda, söder om Sundsvall.

– Det är en högtidlig känsla att nu även kunna erbjuda öl i vårt sortiment. Och inte vilken öl som helst, Sundsvalls öl som verkligen är en nostalgisk klassiker av rang här i Sundsvall. Det passar in perfekt i vårt nostalgikoncept av drycker, säger Niclas Nilsson, vd för Vasa bryggeri, i ett pressmeddelande.

Krönleins producerar till en början
En utmaning inför starten har bland annat varit att få till samma smak som originalet, något som bryggeriet säger inneburit "många smaktester och detektivarbete".

Läs också: Dansk innovation: Glass med ölsmak

En annan är själva produktionen – Vasa har undersökt möjligheterna att tillverka i egna lokaler eller hos lokala mikrobryggerier, men valet föll istället på Halmstadsbryggeriet Krönleins.

Enligt Vasa beror det dels på produktionskapaciteten och möjligheten att snabbt kunna lansera produkten, men också för att det Halmstadsbaserade bryggeriet kan pastörisera ölet för längre hållbarhet.

Produktion på hemmaplan
Planen är dock att man själva ska kunna brygga och tappa ölet på hemmaplan i framtiden.

– Vi ser fram emot att inom en snar framtid själva hålla med ölbryggningen i våra lokaler i Njurunda, säger Niclas Nilsson i en kommentar.

Ölet blir ekologiskt och kommer i tre varianter (både lägre och lite högre alkoholhalter) med start i veckan. Först ut blir restauranger och butiker i Sundsvalls-området, och produkten planeras även gå in i Systembolagets beställningssortiment senare i sommar.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.166