23948sdkhjf

Topplaceringar för svenska sommelierer

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Kersti Seppänen från Finland i topp men Sverige kammade hem andra- och tredjeplatserna i Ruinarts årliga tävling i sommellerie som ägde rum i Köpenhamn i veckan.

Kirsti Seppänen, som till vardags är restaurangchef på Deli & Wine Bar i Tempere i Finland, vann Champagnehuset Ruinarts årliga sommeliertävling Nordic Ruinart Challenge 2018 och korades därmed till bästa sommelier i Norden.

De svenska sommeliererna Tina Johansson och Ellen Franzén tog hem andra- respektive tredjeplatsen i tävlingen som hölls under måndagen den 20 augusti på Tivoli i Köpenhamn. Tävlingen lockar sommelierer från Finland, Danmark, Sverige och Norge.

Tina Johansson arbetar på Tuscan Wine School i Sienna i Italien och har tidigare tävlat i de prestigefyllda tävlingarna SM i Sommelier 2017, där hon tog en bronsplats, samt Ruinart Challenge 2017 och 2018. Ellen Franzén har de senaste åren arbetat på krogarna Esperanto och Imouto i Stockholm. Hon har tävlat i SM i Sommelier 2017 och 2018, där hon båda gångerna kom på andra plats. Hon har också representerat Sverige i Nordiska mästerskapen i sommelier 2017 vilket hon gör även i år.

Tävlingsmoment är ett 40 minuter långt blindtest på fyra utvalda viner från Champagne med frågor rörande land, årgång, druvsort, passande mat, serveringstemperatur och lagringstid.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Nyhetsbrev

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Arkiv

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.103