23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på RS & FastFood

Topplaceringar för svenska sommelierer

Kersti Seppänen från Finland i topp men Sverige kammade hem andra- och tredjeplatserna i Ruinarts årliga tävling i sommellerie som ägde rum i Köpenhamn i veckan.

Kirsti Seppänen, som till vardags är restaurangchef på Deli & Wine Bar i Tempere i Finland, vann Champagnehuset Ruinarts årliga sommeliertävling Nordic Ruinart Challenge 2018 och korades därmed till bästa sommelier i Norden.

De svenska sommeliererna Tina Johansson och Ellen Franzén tog hem andra- respektive tredjeplatsen i tävlingen som hölls under måndagen den 20 augusti på Tivoli i Köpenhamn. Tävlingen lockar sommelierer från Finland, Danmark, Sverige och Norge.

Tina Johansson arbetar på Tuscan Wine School i Sienna i Italien och har tidigare tävlat i de prestigefyllda tävlingarna SM i Sommelier 2017, där hon tog en bronsplats, samt Ruinart Challenge 2017 och 2018. Ellen Franzén har de senaste åren arbetat på krogarna Esperanto och Imouto i Stockholm. Hon har tävlat i SM i Sommelier 2017 och 2018, där hon båda gångerna kom på andra plats. Hon har också representerat Sverige i Nordiska mästerskapen i sommelier 2017 vilket hon gör även i år.

Tävlingsmoment är ett 40 minuter långt blindtest på fyra utvalda viner från Champagne med frågor rörande land, årgång, druvsort, passande mat, serveringstemperatur och lagringstid.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.078