23948sdkhjf

Topplaceringar för svenska sommelierer

Kersti Seppänen från Finland i topp men Sverige kammade hem andra- och tredjeplatserna i Ruinarts årliga tävling i sommellerie som ägde rum i Köpenhamn i veckan.

Kirsti Seppänen, som till vardags är restaurangchef på Deli & Wine Bar i Tempere i Finland, vann Champagnehuset Ruinarts årliga sommeliertävling Nordic Ruinart Challenge 2018 och korades därmed till bästa sommelier i Norden.

De svenska sommeliererna Tina Johansson och Ellen Franzén tog hem andra- respektive tredjeplatsen i tävlingen som hölls under måndagen den 20 augusti på Tivoli i Köpenhamn. Tävlingen lockar sommelierer från Finland, Danmark, Sverige och Norge.

Tina Johansson arbetar på Tuscan Wine School i Sienna i Italien och har tidigare tävlat i de prestigefyllda tävlingarna SM i Sommelier 2017, där hon tog en bronsplats, samt Ruinart Challenge 2017 och 2018. Ellen Franzén har de senaste åren arbetat på krogarna Esperanto och Imouto i Stockholm. Hon har tävlat i SM i Sommelier 2017 och 2018, där hon båda gångerna kom på andra plats. Hon har också representerat Sverige i Nordiska mästerskapen i sommelier 2017 vilket hon gör även i år.

Tävlingsmoment är ett 40 minuter långt blindtest på fyra utvalda viner från Champagne med frågor rörande land, årgång, druvsort, passande mat, serveringstemperatur och lagringstid.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078