23948sdkhjf

Spendrups sluter upp bakom plaststrategi

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Bryggeriet ansluter sig till den plaststrategi som lanserats av Dagligvaruhandelns leverantörsförening, DLF.

EU lanserade i januari 2018 en strategi för plast i syfte att begränsa plastavfallet och öka återvinningen. I Sverige har DLF startat ett initiativ med målet att de plastförpackningar som medlemsföretagen sätter på marknaden, och som omfattas av producentansvarsförordningen, ska gå att materialutnyttja senast år 2022. Detta har ledande aktörer i livsmedelsbranschen anslutit sig till och nu senast spendrups.

Redan idag arbetar Spendrups aktivt med en allt mer cirkulär affärsmodell kring plast. PET-flaskor från Spendrups ingår i det gemensamma pantsystemet. 2017 återvanns 84 procent av pantflaskorna, en av de högsta återvinningsnivåerna i världen. Successivt har Spendrups under flera år ökat andelen återvunnen plast i sina flaskor och har nu 50 procent återvunnen plast i PET-flaskorna för vatten och läsk.

– Vi ska vara stolta över att vi har ett så välfungerande pantsystem i Sverige. Tack vare detta kan vi idag använda en hög andel återvunnen plast i våra PET-flaskor för bland annat Loka och hoppas kunna utöka detta ytterligare när kvaliteten tillåter det, säger Anna Lidström som är hållbarhetschef på Spendrups.

Utöver PET-flaskor använder Spendrups också plast i annat förpackningsemballage såsom krymp- och sträck-film. Även den plastfilm som omsluter Loka´s multipack av 33 cl PET-flaskor är tillverkad av 50 procent återvunnet material.

Årligen köper Spendrups in cirka 5 400 ton PET och 1 400 ton plast. Samtlig plast som Spendrups använder är redan materialåtervinningsbar, och uppfyller alltså redan idag målsättningen för 2022.

– Vi jobbar nu aktivt för att öka andelen återvunnet material i det vi köper in, säger Michael Hällström som är inköpschef på Spendrups.

– En utmaning i detta är tillgång till återvunnet material, som ofta är avhängigt av att flöden är så rena som möjligt. Vi har plastleverantörer som vill att vi skickar tillbaka vårt restmaterial till dem så att de kan återanvända det. På det sättet kan de säkra att materialet är rent.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kockarna bakom Garba dubbelt aktuella

Gästspelar på Gamla Riksarkivet och utformar tyst middag för soloätare.

Löfbergs investerar 200 miljoner

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Plantagon i konkurs

Slut på pengar för vertikalodlingsföretaget.

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Nyhetsbrev

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Arkiv

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.132