23948sdkhjf

Här är årets bästa matböcker

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Bäst alla kategorier i Årets Svenska Måltidslitteratur 2018 är Fäviken-kockens Nordisk kokbok.

En isigt blå referensbibel, vars tillkomst i sin allomfattande målmedvetenhet hör till den moderna måltidslitteraturens allra mest osannolika projekt.

Magnus Nilsson kan med sin nordiska resa liknas vid en kökets Linné. Boken vann också klassen Nordisk måltidslitteratur. Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för artonde året i rad. I år finns drygt 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Prisutdelningen skedde på Kungliga Biblioteket den 15 november i Stockholm och lockade ett hundratal författare, förlagsfolk och matintresserade.Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.

Här övriga pristagare i Årets bästa måltidslitteratur 2018

À la carte – ”Best Chef Books”

Författare: Daniel Crespi och Mikael Einarsson

Titel: 30 odödliga rätter

Barn och mat

Författare: Clara Lidström och Annakarin Nyberg

Titel: Barnens stora kokbok: steg för steg

Desserter

Författare: Olle T. Cellton

Titel: Efterrätter: den enda boken du behöver om sötsaker

Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer

Redaktörer: Yrsa Lindqvist och Susanne Österlund-Pötzsch

Titel: Jordnära : etnologiska reflektioner över ny nordisk mat

Dryckeslitteratur

Författare: Johan Franco Cereceda

Titel: Vino! : älskade spanska viner

Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker

Författare: Richard Man

Titel: Alkoholfritt till maten

Dryckeslitteratur – bästa översättning

Författare: Rasmus Brøchner Hansen och Mads Heitmann

Översättare: Svante Skoglund

Titel: Rom : upptäck de gyllene dropparna

Essäer kring måltiden

Författare: Pelle Berglund

Titel: Brännvinskungen : berättelsen om LO Smith

Etniska kokböcker – bästa översättning

Författare: Kim Thúy

Översättare: Marianne Tufvesson

Titel: Smaker från Vietnam – en familjehemlighet

Grundkokböcker

Redaktörer: [Redaktionen]

Titel: Rutiga kokboken : grundkokbok med över 1500 recept för stora och små hushåll

Historisk måltidslitteratur

Författare: Håkan Jönsson och Richard Tellström

Titel: Från krog till krog : svenskt uteätande under 700 år

Hälsa:

Redaktör: Jenny Jewert m.fl.

Titel: Varning för mat : om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt

Kokböcker med restauranganknytning

Författare: Mathias Dahlgren

Titel: Rutabaga : med fokus på grönsaker

Köksträdgårdslitteratur

Författare: Anna Rökaeus och Olof Söderén

Titel: Spenat i stan : odling och självhushåll för lägenhetsbor

Mat & miljö

Författare: Johan Rockström, Victoria Bignet och Malin Landqvist

Förord: Gunhild Stordalen

Titel: Eat Good : recept som förändrar världen

Matbröd

Författare: Lina Wallentinson

Titel: Baka med bönor

Måltidsutensilier

Författare: Petter Eklund och Erika Lagerbielke

Titel: Erika Lagerbielke : form för alla sinnen

Regional måltidslitteratur

Författare: Erik Wennberg och Anna Granlund

Hungrig på Västerbotte

Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger

Redaktörer: Ulrika Torell, Jenny Lee och Roger Qvarsell

Titel: Köket : rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet Förlag: Nordiska Museets Förlag

Social kompetens

Författare: Göran Everdahl

Titel: Boken om lagom

Speciallitteratur – metod

Författare: Emelie Holm

Titel: Vegomejerier : gör din egen mjölk, smör & ost av nötter, frön & gryn

Söta bakverk

Författare: Lamyai Vozzi och Aidah Samphami

Titel: Rått & sött : veganska godsaker för alla sinnen

Förlag: Kakao Förlag

Undervisningslitteratur

Författare: Erica Landin-Löfving

Titel: Brödrevolutionen : varför forntidens bröd är framtidens bröd

Vardagsmåltider

Författare: Tareq Taylor

Titel: Mat på en plåt : smarta middagar och andra enkla ugnsrätter

Vegetarisk måltidslitteratur

Författare: Karoline Jönsson

Titel: Den goda gröna julen

Bästa form

Formgivare: Pär Wickholm

Titel: All you need is love bröd and love : bröd, berättelser och recept från Fabrique

Bästa foto:

Fotograf: Linda Lomelino

Titel: Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga : bakning, känslor och naturen

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Så sålde restaurangerna

Ökning för hotell- och trafiknära restauranger medan omsättning i personalrestauranger backade rejält under tredje kvartalet enligt siffror från Restaurangindex.

Här öppnar Linnea & Basilika

Historiskt låg skörd av matpotatis

Från Vigårda till Mosebacke

Meriterad köksmästare till Södra Teaterns restaurang.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Systembolaget öppnar utlämningsställe

Här ska nytt koncept för e-handeln testas.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Trio nominerad till Årets Fast Casual

Kale & Crave, Dogfood och Scandwich är nominerade i kategorin Årets Fast Casual i Fast Food Awards 2019.

Arkiv

Sushikedja öppnar nytt

Dansk juice och asiatiskt till Gallerian

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Mindre marginaler - men storleken spelar ingen roll

Inspirerat av spanska saluhallar

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Kock och konditor laddar inför Nobelfest

Daniel Roos är Nobelkonditor för femte gången. Han gör middagen tillsammans med Tom Sjöstedt som är Nobelkock för andra året.

Sia glass byter vd

De sätter guldkant på fikastunden

Ett 50-talskafé, ett konditori med franska förtecken och anrikt Stockholmskafé är nominerade i kategorin Årets Coffee Shop.

Crêperie till galleria

Från OKQ8 till Fazer Food Services Sverige

Hon är ny kommunikationsdirektör hos måltidsleverantören.

Gateau gästar H&M

Fazerägt hantverksbageri öppnar pop up i modekoncernens inredningsbutiker i december.

Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Från Sturehof till Taverna Brillo

Hon byter jobb inom Svenska Brasserier och blir restaurangchef på restaurangen vid Stureplan.

Hotell ingår samarbete med Foodloopz

Så ska Clarion Hotel Stockholm minska matsvinnet.

Hon tar över på Svenskt Kött

Julskinkan fortsatt ohotad på julbordet

Ny vd på Siljans Chark

Matleveranstjänst till Malmö

Här öppnar Sabis nytt

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Här öppnar It´s Pleat

Här är årets bästa matböcker

Nya matkoncept till Täby centrum

Restaurangkedja säger upp personal

Orkla lägger bud på Kotipizza

Götgatsbacken för burgerkedja

Wallmans Group tappar vd

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.171