23948sdkhjf

Här är årets bästa matböcker

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Bäst alla kategorier i Årets Svenska Måltidslitteratur 2018 är Fäviken-kockens Nordisk kokbok.

En isigt blå referensbibel, vars tillkomst i sin allomfattande målmedvetenhet hör till den moderna måltidslitteraturens allra mest osannolika projekt.

Magnus Nilsson kan med sin nordiska resa liknas vid en kökets Linné. Boken vann också klassen Nordisk måltidslitteratur. Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för artonde året i rad. I år finns drygt 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Prisutdelningen skedde på Kungliga Biblioteket den 15 november i Stockholm och lockade ett hundratal författare, förlagsfolk och matintresserade.Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.

Här övriga pristagare i Årets bästa måltidslitteratur 2018

À la carte – ”Best Chef Books”

Författare: Daniel Crespi och Mikael Einarsson

Titel: 30 odödliga rätter

Barn och mat

Författare: Clara Lidström och Annakarin Nyberg

Titel: Barnens stora kokbok: steg för steg

Desserter

Författare: Olle T. Cellton

Titel: Efterrätter: den enda boken du behöver om sötsaker

Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer

Redaktörer: Yrsa Lindqvist och Susanne Österlund-Pötzsch

Titel: Jordnära : etnologiska reflektioner över ny nordisk mat

Dryckeslitteratur

Författare: Johan Franco Cereceda

Titel: Vino! : älskade spanska viner

Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker

Författare: Richard Man

Titel: Alkoholfritt till maten

Dryckeslitteratur – bästa översättning

Författare: Rasmus Brøchner Hansen och Mads Heitmann

Översättare: Svante Skoglund

Titel: Rom : upptäck de gyllene dropparna

Essäer kring måltiden

Författare: Pelle Berglund

Titel: Brännvinskungen : berättelsen om LO Smith

Etniska kokböcker – bästa översättning

Författare: Kim Thúy

Översättare: Marianne Tufvesson

Titel: Smaker från Vietnam – en familjehemlighet

Grundkokböcker

Redaktörer: [Redaktionen]

Titel: Rutiga kokboken : grundkokbok med över 1500 recept för stora och små hushåll

Historisk måltidslitteratur

Författare: Håkan Jönsson och Richard Tellström

Titel: Från krog till krog : svenskt uteätande under 700 år

Hälsa:

Redaktör: Jenny Jewert m.fl.

Titel: Varning för mat : om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt

Kokböcker med restauranganknytning

Författare: Mathias Dahlgren

Titel: Rutabaga : med fokus på grönsaker

Köksträdgårdslitteratur

Författare: Anna Rökaeus och Olof Söderén

Titel: Spenat i stan : odling och självhushåll för lägenhetsbor

Mat & miljö

Författare: Johan Rockström, Victoria Bignet och Malin Landqvist

Förord: Gunhild Stordalen

Titel: Eat Good : recept som förändrar världen

Matbröd

Författare: Lina Wallentinson

Titel: Baka med bönor

Måltidsutensilier

Författare: Petter Eklund och Erika Lagerbielke

Titel: Erika Lagerbielke : form för alla sinnen

Regional måltidslitteratur

Författare: Erik Wennberg och Anna Granlund

Hungrig på Västerbotte

Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger

Redaktörer: Ulrika Torell, Jenny Lee och Roger Qvarsell

Titel: Köket : rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet Förlag: Nordiska Museets Förlag

Social kompetens

Författare: Göran Everdahl

Titel: Boken om lagom

Speciallitteratur – metod

Författare: Emelie Holm

Titel: Vegomejerier : gör din egen mjölk, smör & ost av nötter, frön & gryn

Söta bakverk

Författare: Lamyai Vozzi och Aidah Samphami

Titel: Rått & sött : veganska godsaker för alla sinnen

Förlag: Kakao Förlag

Undervisningslitteratur

Författare: Erica Landin-Löfving

Titel: Brödrevolutionen : varför forntidens bröd är framtidens bröd

Vardagsmåltider

Författare: Tareq Taylor

Titel: Mat på en plåt : smarta middagar och andra enkla ugnsrätter

Vegetarisk måltidslitteratur

Författare: Karoline Jönsson

Titel: Den goda gröna julen

Bästa form

Formgivare: Pär Wickholm

Titel: All you need is love bröd and love : bröd, berättelser och recept från Fabrique

Bästa foto:

Fotograf: Linda Lomelino

Titel: Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga : bakning, känslor och naturen

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Svensk mästare i hembryggd öl

Corner Club smygöppnar

Beyond Meat värderas till över en miljard

Jinx utökar – öppnar restaurang

Bastard Burgers växer i Stockholmsområdet

Ytterligare två etableringar klara för den snabbväxande kedjan.

Ung Sigtunakock bäst i världen

Niclas Jansson segrade i Copper Skillet-finalen i Toronto.

Nyhetsbrev

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

Arkiv

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Från lagerlokal till hotell med takbar

Blique by Nobis öppnar den 26 april.

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Calle P-gänget bakom ny bar

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Årets kock får nya ägare

Spendrups och Arla tar över från Restaurangakademien.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Falafel basen i stjärnkockarnas nya snabbmatskoncept

Täby Deli invigs den 11 april – Fafelle öppnar i slutet av maj.

Fotografiskas eget öl bryggs på överblivet bröd

Hipster-Söder får egen Max-burgare

Tre specialprodukter på Max nya flaggskeppsrestaurang vid Medborgarplatsen.

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Egen vinautomat på hotellrummet

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

Ny inköpsansvarig på Urban Deli

Stjärnkock vill öka kunskapen om självmord

Anton Bjuhrs mamma tog sitt liv – nu blir han ambassadör för Suicide Zero.

Grands nya bakficka hedrar legendarisk krögare

Vegomässan ställs in

EU kan förbjuda "vegoburgare" – vill undvika förväxling

Burger King lanserar ”blödande” veganburgare

Här öppnar Taco Bar restaurang nr 45

Veganskt intresserar på nätet

Espresso House tar in ärtdryck

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.122