23948sdkhjf

Här är årets bästa matböcker

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Bäst alla kategorier i Årets Svenska Måltidslitteratur 2018 är Fäviken-kockens Nordisk kokbok.

En isigt blå referensbibel, vars tillkomst i sin allomfattande målmedvetenhet hör till den moderna måltidslitteraturens allra mest osannolika projekt.

Magnus Nilsson kan med sin nordiska resa liknas vid en kökets Linné. Boken vann också klassen Nordisk måltidslitteratur. Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för artonde året i rad. I år finns drygt 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Prisutdelningen skedde på Kungliga Biblioteket den 15 november i Stockholm och lockade ett hundratal författare, förlagsfolk och matintresserade.Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.

Här övriga pristagare i Årets bästa måltidslitteratur 2018

À la carte – ”Best Chef Books”

Författare: Daniel Crespi och Mikael Einarsson

Titel: 30 odödliga rätter

Barn och mat

Författare: Clara Lidström och Annakarin Nyberg

Titel: Barnens stora kokbok: steg för steg

Desserter

Författare: Olle T. Cellton

Titel: Efterrätter: den enda boken du behöver om sötsaker

Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer

Redaktörer: Yrsa Lindqvist och Susanne Österlund-Pötzsch

Titel: Jordnära : etnologiska reflektioner över ny nordisk mat

Dryckeslitteratur

Författare: Johan Franco Cereceda

Titel: Vino! : älskade spanska viner

Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker

Författare: Richard Man

Titel: Alkoholfritt till maten

Dryckeslitteratur – bästa översättning

Författare: Rasmus Brøchner Hansen och Mads Heitmann

Översättare: Svante Skoglund

Titel: Rom : upptäck de gyllene dropparna

Essäer kring måltiden

Författare: Pelle Berglund

Titel: Brännvinskungen : berättelsen om LO Smith

Etniska kokböcker – bästa översättning

Författare: Kim Thúy

Översättare: Marianne Tufvesson

Titel: Smaker från Vietnam – en familjehemlighet

Grundkokböcker

Redaktörer: [Redaktionen]

Titel: Rutiga kokboken : grundkokbok med över 1500 recept för stora och små hushåll

Historisk måltidslitteratur

Författare: Håkan Jönsson och Richard Tellström

Titel: Från krog till krog : svenskt uteätande under 700 år

Hälsa:

Redaktör: Jenny Jewert m.fl.

Titel: Varning för mat : om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt

Kokböcker med restauranganknytning

Författare: Mathias Dahlgren

Titel: Rutabaga : med fokus på grönsaker

Köksträdgårdslitteratur

Författare: Anna Rökaeus och Olof Söderén

Titel: Spenat i stan : odling och självhushåll för lägenhetsbor

Mat & miljö

Författare: Johan Rockström, Victoria Bignet och Malin Landqvist

Förord: Gunhild Stordalen

Titel: Eat Good : recept som förändrar världen

Matbröd

Författare: Lina Wallentinson

Titel: Baka med bönor

Måltidsutensilier

Författare: Petter Eklund och Erika Lagerbielke

Titel: Erika Lagerbielke : form för alla sinnen

Regional måltidslitteratur

Författare: Erik Wennberg och Anna Granlund

Hungrig på Västerbotte

Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger

Redaktörer: Ulrika Torell, Jenny Lee och Roger Qvarsell

Titel: Köket : rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet Förlag: Nordiska Museets Förlag

Social kompetens

Författare: Göran Everdahl

Titel: Boken om lagom

Speciallitteratur – metod

Författare: Emelie Holm

Titel: Vegomejerier : gör din egen mjölk, smör & ost av nötter, frön & gryn

Söta bakverk

Författare: Lamyai Vozzi och Aidah Samphami

Titel: Rått & sött : veganska godsaker för alla sinnen

Förlag: Kakao Förlag

Undervisningslitteratur

Författare: Erica Landin-Löfving

Titel: Brödrevolutionen : varför forntidens bröd är framtidens bröd

Vardagsmåltider

Författare: Tareq Taylor

Titel: Mat på en plåt : smarta middagar och andra enkla ugnsrätter

Vegetarisk måltidslitteratur

Författare: Karoline Jönsson

Titel: Den goda gröna julen

Bästa form

Formgivare: Pär Wickholm

Titel: All you need is love bröd and love : bröd, berättelser och recept från Fabrique

Bästa foto:

Fotograf: Linda Lomelino

Titel: Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga : bakning, känslor och naturen

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

De kan bli bästa krog på White Guides gala

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Nyhetsbrev

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Arkiv

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

30-40 nya restauranger i McDonald's femårsplan

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.1