23948sdkhjf

Här är årets bästa matböcker

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Bäst alla kategorier i Årets Svenska Måltidslitteratur 2018 är Fäviken-kockens Nordisk kokbok.

En isigt blå referensbibel, vars tillkomst i sin allomfattande målmedvetenhet hör till den moderna måltidslitteraturens allra mest osannolika projekt.

Magnus Nilsson kan med sin nordiska resa liknas vid en kökets Linné. Boken vann också klassen Nordisk måltidslitteratur. Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för artonde året i rad. I år finns drygt 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Prisutdelningen skedde på Kungliga Biblioteket den 15 november i Stockholm och lockade ett hundratal författare, förlagsfolk och matintresserade.Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.

Här övriga pristagare i Årets bästa måltidslitteratur 2018

À la carte – ”Best Chef Books”

Författare: Daniel Crespi och Mikael Einarsson

Titel: 30 odödliga rätter

Barn och mat

Författare: Clara Lidström och Annakarin Nyberg

Titel: Barnens stora kokbok: steg för steg

Desserter

Författare: Olle T. Cellton

Titel: Efterrätter: den enda boken du behöver om sötsaker

Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer

Redaktörer: Yrsa Lindqvist och Susanne Österlund-Pötzsch

Titel: Jordnära : etnologiska reflektioner över ny nordisk mat

Dryckeslitteratur

Författare: Johan Franco Cereceda

Titel: Vino! : älskade spanska viner

Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker

Författare: Richard Man

Titel: Alkoholfritt till maten

Dryckeslitteratur – bästa översättning

Författare: Rasmus Brøchner Hansen och Mads Heitmann

Översättare: Svante Skoglund

Titel: Rom : upptäck de gyllene dropparna

Essäer kring måltiden

Författare: Pelle Berglund

Titel: Brännvinskungen : berättelsen om LO Smith

Etniska kokböcker – bästa översättning

Författare: Kim Thúy

Översättare: Marianne Tufvesson

Titel: Smaker från Vietnam – en familjehemlighet

Grundkokböcker

Redaktörer: [Redaktionen]

Titel: Rutiga kokboken : grundkokbok med över 1500 recept för stora och små hushåll

Historisk måltidslitteratur

Författare: Håkan Jönsson och Richard Tellström

Titel: Från krog till krog : svenskt uteätande under 700 år

Hälsa:

Redaktör: Jenny Jewert m.fl.

Titel: Varning för mat : om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt

Kokböcker med restauranganknytning

Författare: Mathias Dahlgren

Titel: Rutabaga : med fokus på grönsaker

Köksträdgårdslitteratur

Författare: Anna Rökaeus och Olof Söderén

Titel: Spenat i stan : odling och självhushåll för lägenhetsbor

Mat & miljö

Författare: Johan Rockström, Victoria Bignet och Malin Landqvist

Förord: Gunhild Stordalen

Titel: Eat Good : recept som förändrar världen

Matbröd

Författare: Lina Wallentinson

Titel: Baka med bönor

Måltidsutensilier

Författare: Petter Eklund och Erika Lagerbielke

Titel: Erika Lagerbielke : form för alla sinnen

Regional måltidslitteratur

Författare: Erik Wennberg och Anna Granlund

Hungrig på Västerbotte

Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger

Redaktörer: Ulrika Torell, Jenny Lee och Roger Qvarsell

Titel: Köket : rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet Förlag: Nordiska Museets Förlag

Social kompetens

Författare: Göran Everdahl

Titel: Boken om lagom

Speciallitteratur – metod

Författare: Emelie Holm

Titel: Vegomejerier : gör din egen mjölk, smör & ost av nötter, frön & gryn

Söta bakverk

Författare: Lamyai Vozzi och Aidah Samphami

Titel: Rått & sött : veganska godsaker för alla sinnen

Förlag: Kakao Förlag

Undervisningslitteratur

Författare: Erica Landin-Löfving

Titel: Brödrevolutionen : varför forntidens bröd är framtidens bröd

Vardagsmåltider

Författare: Tareq Taylor

Titel: Mat på en plåt : smarta middagar och andra enkla ugnsrätter

Vegetarisk måltidslitteratur

Författare: Karoline Jönsson

Titel: Den goda gröna julen

Bästa form

Formgivare: Pär Wickholm

Titel: All you need is love bröd and love : bröd, berättelser och recept från Fabrique

Bästa foto:

Fotograf: Linda Lomelino

Titel: Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga : bakning, känslor och naturen

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Nyhetsbrev

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Arkiv

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Tävling
Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.152