23948sdkhjf

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

20-procentig ökning av konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen.

Konkurserna ökar inom alla branscher, men hotell- och restaurangbranschen är allra värst utsatt. Under 2018 gick totalt 475 företag inom hotell- och restaurangnäringen i konkurs, enligt färsk statistik från Upplysningscentralen (UC). Att jämföra med 396 konkurser 2017. Det innebär en 20-procentig ökning av antalet konkurser från 2017 till 2018. Snittet för alla branscher är 13 procdent.

Läs också: Fortsatt höga konkurstal inom hotell- och restaurangbranschen

Det innebär också att 1,56 procent av alla aktiva företag inom hotell- och restaurangbranschen gick i konkurs under 2018, vilket alltså är den högsta konkursutsattheten av samtliga branscher som finns med i UC:s statistik.

– Över helåret ökar antal konkurser, det är bara att konstatera. Antalet bolag med utmätning ökar också kraftigt. Detta sker samtidigt som den positiva trenden för företag i allmänhet fortsätter att vara bra. Omsättningen i företagen ökar och andelen bolag med betalnings­anmärkningar eller ansökan om betalningsföreläggande är konstant. Andelen bolag i UC:s bästa riskklasser ökar. Hög grad av konkurrens samt ökningen av antalet oseriösa bolag kan vara en anledning till den negativa trenden av ökat antal företagskonkurser, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.

Enligt UC ökar andelen oseriösa företag kraftigt, det vill säga företag som startas, bedrivs eller avslutas i bedrägligt syfte. De två senaste åren har andelen oseriösa företag ökat från 10 procent till 25 procent av alla bolag som försatts i konkurs.

– Vi ser en oerhört allvarlig utveckling. De oseriösa företagen verkar öka och de återfinns i alla branscher, kommenterar Richard Damberg.

För hotell- och restaurangnäringen finns en liten ljuspunkt. I december skedde faktiskt en minskning av antalet konkurser jämfört med samma period 2017. 28 konkurser i december 2018 jämfört med 35 konkurser i december 2017. En förbättring med 20 procent under den specifika månaden.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Sveriges första kattcafé

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Svensk Nobelhyllning i Bocuse d'Or

Sebastian Gibrand: Jag har inför VM förberett mitt livs måltid.

Dahlgren och Naess öppnar hotellbistro

Parisisk atmosfär när stjärnduon står för maten på nytt boutiquehotell.

Systembolaget varnar vinleverantör

Burger King planerar kraftig expansion

Nyhetsbrev

Restauranger och storkök börjar med returlådor

Arkiv

Så ska Martin & Servera bli mer hållbart

Projekt gör matsvinn lönsamt för restauranger

Vinnova har beviljat medel för att lösa transport- och logistikfrågorna.

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Stark jobbprognos

Upp 12 procent för hotell- och restaurangbranschen.

Pontus Frithiof rivstartar året i hälsans tecken

Pontus in the air ska bli Arlandas bästa arbetsplats med hjälp av hälsoprofil och inspiratör.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Svampgruvan i Kiruna stängs

Fandado flyttar till city

Nystart för Stockholmskrogen med meny på esperanto.

Guldregn över de svenska lagen

Kocklandslaget och ytterligare två lag kommer hem med seger i Culinary World Cup.

Pizza Hut tappar långvarig vd

Cateringföretag vill expandera

Ny grillrestaurang på Avenyn

The Prime Grill del av en förnyelseprocess som pågår i hela området.

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

Svenska Ägg: Det finns en marknad för hönskött

Sju av tio svenskar äter eller kan tänka sig äta hönskött, enligt undersökning.

Ny vd på Circle K

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Styckmästarn med ny vd

Tillbaka till Nordic Choice Hotels

Burgerkedja med ny marknadschef

Klassiskt bakverk tas ur sortimenten

Köttfest på Stockholmsrestaurang

Picadeli växer på kontinenten

Ska expandera i södra Sverige

Utvecklar barkoncept

Dole säljer i Sverige och Finland

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Lanserar ersättning för plastsugrör

Ny Sushi Yama i Linköping

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.074