23948sdkhjf

Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

20-procentig ökning av konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen.

Konkurserna ökar inom alla branscher, men hotell- och restaurangbranschen är allra värst utsatt. Under 2018 gick totalt 475 företag inom hotell- och restaurangnäringen i konkurs, enligt färsk statistik från Upplysningscentralen (UC). Att jämföra med 396 konkurser 2017. Det innebär en 20-procentig ökning av antalet konkurser från 2017 till 2018. Snittet för alla branscher är 13 procdent.

Läs också: Krogkonkurserna fortsätter öka

Det innebär också att 1,56 procent av alla aktiva företag inom hotell- och restaurangbranschen gick i konkurs under 2018, vilket alltså är den högsta konkursutsattheten av samtliga branscher som finns med i UC:s statistik.

– Över helåret ökar antal konkurser, det är bara att konstatera. Antalet bolag med utmätning ökar också kraftigt. Detta sker samtidigt som den positiva trenden för företag i allmänhet fortsätter att vara bra. Omsättningen i företagen ökar och andelen bolag med betalnings­anmärkningar eller ansökan om betalningsföreläggande är konstant. Andelen bolag i UC:s bästa riskklasser ökar. Hög grad av konkurrens samt ökningen av antalet oseriösa bolag kan vara en anledning till den negativa trenden av ökat antal företagskonkurser, kommenterar Richard Damberg, ekonom på UC.

Enligt UC ökar andelen oseriösa företag kraftigt, det vill säga företag som startas, bedrivs eller avslutas i bedrägligt syfte. De två senaste åren har andelen oseriösa företag ökat från 10 procent till 25 procent av alla bolag som försatts i konkurs.

– Vi ser en oerhört allvarlig utveckling. De oseriösa företagen verkar öka och de återfinns i alla branscher, kommenterar Richard Damberg.

För hotell- och restaurangnäringen finns en liten ljuspunkt. I december skedde faktiskt en minskning av antalet konkurser jämfört med samma period 2017. 28 konkurser i december 2018 jämfört med 35 konkurser i december 2017. En förbättring med 20 procent under den specifika månaden.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

80 recept och 70 tips i Paul Svenssons Rädda maten-bok

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

3 kvinnor och 21 män i Årets kock-kvalet

Snabbmatskedjan först med svenskt Amazon Go-koncept

Trendig salladsbar till Hyllie

Blir fjärde Holy Greens-restaurangen i Malmö.

Nyhetsbrev

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Arkiv

Pinchos satsar internationellt – och byter vd

Striden om vegoburgarna intensifieras

Jamie Olivers krogimperium har kollapsat – över 1 000 jobb drabbas

Ny marknadschef för Årets kock

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Frantzén bästa restaurangen i Europa

Sju svenska krogar bland de 200 bästa europeiska restaurangerna på ODA:s lista.

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Linnea & Basilika fortsätter växa

Öppnar tredje restaurangen hittills i år – fjärde är på gång.

Han går från Spotify till Gastrofy

Världens dyraste whiskyprovning

Ichiro's Malt Card-serie provas i Göteborg i november.

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.227