23948sdkhjf

Svenskt silver i Bocuse d'Or

Hedrande andraplats för Sebastian Gibrands team.

Det räckte inte riktigt ända fram, men det var nära. Till slut blev det en hedrande andraplats för Sebastian Gibrands svenska team i världens mest prestigefyllda kocktävling Bocuse d'Or. 

– Att få tävla i Bocuse d’Or har varit en mångårig dröm. Att nu stå på pallen i den mest betydelsefulla av tävlingar inom gastronomi känns otroligt. Jag kan inte nog tacka Svenska Bocuse d’Or Akademien, Gastronomi Sverige och hela det oerhört dedikerade svenska teamet, säger en omtumlad Sebastian Gibrand.

Det blev helnordiskt i topp i Bocuse d'Or som i veckan genomförts i franska Lyon. Danmark segrade, tätt följt av Sverige. Bronset i det som brukar kallas kock-VM gick till Norge.

Det svenska teamet bestod av Sebastian Gibrand, coachen Tommy Myllymäki, assistent/commis Gustav Leonhardt och Henrik Norström, president. Myllymäki var för övrigt den svensk som senast tog ett silver i Bocuse d'Or. Det var 2011. Han har även ett brons från 2015.

Men den som främst ska hyllas nu är Sebastian Gibrand som var ytterst nära att bli den första svenska vinnaren sedan Mathias Dahlgren vann guld 1997. Inför världsfinalen i Lyon valde Gibrand att inspireras av Nobelpriset och pristagare genom åren för deras fantastiska upptäckter och banbrytande arbete. Med dem i åtanke förberedde Gibrand sitt livs måltid.

Tävlingsrätterna

  • Den första av de två svenska tävlingsrätterna bestod av Chartreuse med purjolök, jordärtskocka, gurka och krämiga skaldjur med tillhörande creme på ostron och persilja samt en sås på musslor och vitvin.
  • Den andra tävlingsrätten, som serverades på ett ståtligt fat inspirerat av Nobelfesten, bestod bland annat av ugnsrostad kalvrack fylld med kalv- och anklever, brässerat shortrib på kalv, variation av svamp samt tartelette av örter och kronärtskocka med vintergrönt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078