23948sdkhjf

Kritiserar ojämställda kocktävlingar: ”Det går för långsamt”

”Vi vill bidra”, säger kvinnorna bakom Stellagalan och efterlyser större mod.

I mars presenterades det nya Svenska kocklandslaget – utan en enda kvinna. I förra veckan offentliggjordes de 24 kockar som gått vidare till kvaltävlingen till Årets kock – bara tre var kvinnor.

Alldeles för dåligt tycker arbetsgruppen bakom Stellagalan som tycker att det är dags att öka takten. ”Vi vill inte vänta längre” skriver de i ett pressmeddelande som närmast kan liknas vid en pamflett.

Kvinnorna bakom Stellagalan efterlyser mod, vilja och ökad medvetenhet, och drar paralleller till kvinnlig rösträtt och slaveri. ”En enkel regel är att fortsätter man som förr, så blir det som förr och utvecklingen står still”, konstaterar de. 

Stellagalans arbetsgrupp består av Maja Berthas, Anna Lind Lewin, Anita Lindström, Ella Nilsson, Karoline Nordenfors, Anette Rosvall, Ida Ström och Anna Antonia Svedberg. I höstas ordnade gruppen den första Stellagalan i ett försök att skapa fler kvinnliga förebilder inom svensk gastronomi.

De åtta kvinnorna betonar att samarbete krävs för att förändra strukturer och erbjuder sig nu att hjälpa till att sätta fart på jämställdhetsarbetet. ”Vi ser att tidigare homogena grupper visar intresse för att gå mot mångfald, och vi vill bidra. Stellagalans arbetsgrupp erbjuder sitt stöd till Årets kock, Kocklandslaget och alla andra tävlingar, galor och events som vill ha en jämställd verksamhet och profil.

”Vi har erfarenhet, nätverk och vilja. Kontakta oss gärna!”, avslutar de.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094