23948sdkhjf

Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Den franska politikern och juristen Arash Derambarsh lyckades driva igenom ett förbud mot att slänga mat för franska livsmedelsbutiker och restauranger och har nu därför belönats med priset Win win Gothenburg Sustainability Award.

Läs också: Matsvinnskokbok vann fint pris

Arash Derambarsh har länge brunnit för matsvinnsfrågan och började redan engagera sig i frågan 2014 som nyvald lokalpolitiker i Courbevoie strax utanför Paris där han tre kvällar i veckan samlade in osåld mat som sedan skänktes vidare till behövande.

– När jag var student hade jag bara 300-400 euro per månad att leva på efter jag betalat min hyra. Det är en vanlig situation för miljontals människor. Ibland var jag tvungen att få mat från välgörenhetsorganisationer, vilket jag inte var särskilt stolt över. Samtidigt slängdes det massor av mat varje dag, för att matbutiker skulle fortsätta att tjäna pengar. Så jag bestämde mig för att bli politiker och göra något åt detta, säger vinnaren Arash Derambarsh i en kommentar.

Efter det lokala initiativet arbetade Arash Derambarsh vidare i större skala och samlade ihop 21 000 underskrifter mot att matsvinn, en fråga som i februari 2016 togs upp och röstades igenom i det franska parlamentet. Hittills beräknas det ha räddat cirka 10 miljoner måltider.

Priset Win win Gothenburg Sustainability Award har delats ut sedan år 2000 och tidigare vinnare har bland annat varit Gro Harlem Brundtland, Al Gore och Kofi Annan. Priset på en miljoner kronor kommer att delas ut i Göteborg den 31 oktober i år.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Naturskön matupplevelse på restaurang Nowhere

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Entreprenör köper huvuddelen av Vapiano

Max nyinvger i Ystad

Svenska Burger King först med återvinningsbar ventilation

Nyhetsbrev

Tävling
Bästa unga kvinnliga kocken har fokus och fart

Thilda Mårtensson segrade i Gastronomi Sverige Commis Award.

Arkiv

Franchise växer – men ingen garanti för succé

Branschorganisationens vd: Det finns en rad fällor med franchise,

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Drar in 68 miljoner till satsning på hälsosam glass

Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Så blir nya Gondolen – öppnar igen i augusti 2022

Utöver Gondolen planerar Anna Lallerstedt ytterligare en restaurang i Katarinahuset med helt nytt koncept.

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Sushi Yama fortsätter gasa – två nya restauranger samma vecka

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Meatballs for the People på OKQ8-stationer

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet – och öppnar kaffebar

Anrikt bageri i konkurs

Espresso House i samarbete med Matsmart

Miljardskuld för Joe & The Juice

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Kiviks satsar och investerar

Paradiset återuppstår – med produktfokus

Chark-SM tar in vegetariskt

Digital kölapp i framtidens kösystem

Raps kan bli framtidens burgare

Nu öppnar delar av Tennstopet igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109