23948sdkhjf

Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Den franska politikern och juristen Arash Derambarsh lyckades driva igenom ett förbud mot att slänga mat för franska livsmedelsbutiker och restauranger och har nu därför belönats med priset Win win Gothenburg Sustainability Award.

Läs också: Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Arash Derambarsh har länge brunnit för matsvinnsfrågan och började redan engagera sig i frågan 2014 som nyvald lokalpolitiker i Courbevoie strax utanför Paris där han tre kvällar i veckan samlade in osåld mat som sedan skänktes vidare till behövande.

– När jag var student hade jag bara 300-400 euro per månad att leva på efter jag betalat min hyra. Det är en vanlig situation för miljontals människor. Ibland var jag tvungen att få mat från välgörenhetsorganisationer, vilket jag inte var särskilt stolt över. Samtidigt slängdes det massor av mat varje dag, för att matbutiker skulle fortsätta att tjäna pengar. Så jag bestämde mig för att bli politiker och göra något åt detta, säger vinnaren Arash Derambarsh i en kommentar.

Efter det lokala initiativet arbetade Arash Derambarsh vidare i större skala och samlade ihop 21 000 underskrifter mot att matsvinn, en fråga som i februari 2016 togs upp och röstades igenom i det franska parlamentet. Hittills beräknas det ha räddat cirka 10 miljoner måltider.

Priset Win win Gothenburg Sustainability Award har delats ut sedan år 2000 och tidigare vinnare har bland annat varit Gro Harlem Brundtland, Al Gore och Kofi Annan. Priset på en miljoner kronor kommer att delas ut i Göteborg den 31 oktober i år.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här öppnar ny Sibyllarestaurang

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

Stjärnkrögaren säljer sina Gamla stan-krogar

Flying Elk, Corner Club och Gaston får nya ägare.

Kopparbergs ”pink gin” överträffar förväntningarna

Var tionde öl är alkoholfri

Hit kommer Linnea & Basilika

Nyhetsbrev

Ny krog med unikt brasilianskt koncept

Arkiv

Prinsen fortsätter traditionen – med i Årets kock-juryn

Restaurang med takterass i nya Sergelhuset

Anrikt konditori i konkurs

Men det mer än 150 år gamla konditoriet kan leva vidare.

Minskad försäljning för convenience

Spendrups och matbloggare bland finalisterna i Dagligvarugalan

Ny affärsområdeschef för Sabis restauranger

Internationell stjärnglans i Årets kock-juryn

Glass i stora kajaklass

Pontus nya koncept: franskt bistrocafé

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

McDonald's nya skylt för elladdning

Han är årets världskonditor

Hoppas få fler intresserade av choklad.

Krögarna bakom Jim & Jacob öppnar ny krog

Harrys växer

Absolut har startat resan mot 100 procent nedbrytbar flaska

Han blir ny vd på Delicato

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

1.154