23948sdkhjf

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Martin och Servera har fyra lager runt om i Sverige. Där har man nu arbetat in rutiner för livsmedel som inte kan säljas, vare sig det är på grund av kort datum, brutna förpackningar eller någon annan orsak. Lösningen stavas Välgörenhet.  

– Det är främst färskvaror som av olika anledningar är osäljbara, men fullt ätbara. Vi är glada att varorna kommer till användning och inte slutar som matsvinn, säger Birgitta Niemi, miljö- och kvalitetssäkringsansvarig på Martin och Servera, i ett pressmeddelande. 

Det är Räddningsmissionen i Göteborg, Stadsmissionen i Stockholm, Stadsmissionen i Västerås och Öppen gemenskap i Umeå, som får ta emot varor från lagren i Halmstad, Norrköping och Enköping. 

– Vi började redan våren 2017 med sporadiska donationer, men har nu lyckats utveckla systemet och våra rutiner så att donationerna kan ske regelbundet. Det är full spårbarhet på varorna – att maten är trygg och säker är lika viktigt vid donationer som vid ordinarie leveranser. 

I lagren skapar det en del merarbete med att packa och distribuera matsvinnet, men det ingår i välgörenhetsarbetet. Under 2018 donerade Martin och Servera 44 ton varor, som annars hade fått kastas. Parallellt med projektet arbetar man också med att minska svinnet. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.163