23948sdkhjf

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Martin och Servera har fyra lager runt om i Sverige. Där har man nu arbetat in rutiner för livsmedel som inte kan säljas, vare sig det är på grund av kort datum, brutna förpackningar eller någon annan orsak. Lösningen stavas Välgörenhet.  

– Det är främst färskvaror som av olika anledningar är osäljbara, men fullt ätbara. Vi är glada att varorna kommer till användning och inte slutar som matsvinn, säger Birgitta Niemi, miljö- och kvalitetssäkringsansvarig på Martin och Servera, i ett pressmeddelande. 

Det är Räddningsmissionen i Göteborg, Stadsmissionen i Stockholm, Stadsmissionen i Västerås och Öppen gemenskap i Umeå, som får ta emot varor från lagren i Halmstad, Norrköping och Enköping. 

– Vi började redan våren 2017 med sporadiska donationer, men har nu lyckats utveckla systemet och våra rutiner så att donationerna kan ske regelbundet. Det är full spårbarhet på varorna – att maten är trygg och säker är lika viktigt vid donationer som vid ordinarie leveranser. 

I lagren skapar det en del merarbete med att packa och distribuera matsvinnet, men det ingår i välgörenhetsarbetet. Under 2018 donerade Martin och Servera 44 ton varor, som annars hade fått kastas. Parallellt med projektet arbetar man också med att minska svinnet. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Nästan var tredje Sushi Yama-restaurang stängd
Panini har lämnat Kungsgatan
Hammars första förvärv – köper norrländskt bryggeri
Klart för ännu en Pinchos som fortsätter expansionen
Här är de nya restaurangaktörerna på Mall of Scandinavia
Hantverksbryggerier går på knäna – vill se sänkt skatt
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Fri Köpenskap
Packnet

Sänd till en kollega

0.094