23948sdkhjf

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

| Av Mikael Mildén | Tipsa redaktionen

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Martin och Servera har fyra lager runt om i Sverige. Där har man nu arbetat in rutiner för livsmedel som inte kan säljas, vare sig det är på grund av kort datum, brutna förpackningar eller någon annan orsak. Lösningen stavas Välgörenhet.  

– Det är främst färskvaror som av olika anledningar är osäljbara, men fullt ätbara. Vi är glada att varorna kommer till användning och inte slutar som matsvinn, säger Birgitta Niemi, miljö- och kvalitetssäkringsansvarig på Martin och Servera, i ett pressmeddelande. 

Det är Räddningsmissionen i Göteborg, Stadsmissionen i Stockholm, Stadsmissionen i Västerås och Öppen gemenskap i Umeå, som får ta emot varor från lagren i Halmstad, Norrköping och Enköping. 

– Vi började redan våren 2017 med sporadiska donationer, men har nu lyckats utveckla systemet och våra rutiner så att donationerna kan ske regelbundet. Det är full spårbarhet på varorna – att maten är trygg och säker är lika viktigt vid donationer som vid ordinarie leveranser. 

I lagren skapar det en del merarbete med att packa och distribuera matsvinnet, men det ingår i välgörenhetsarbetet. Under 2018 donerade Martin och Servera 44 ton varor, som annars hade fått kastas. Parallellt med projektet arbetar man också med att minska svinnet. 

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

OS-silver till kocklandslaget – guld till juniorerna

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Bores lanserar gatukök 2.0 på två nya orter

Max ska växa i Borås och Mölndal

Alla svenska krogar som tog hem Michelin-stjärnor

Aloë, Etoile och Oaxen uppmärksammades under ceremonin i Norge.

Axfood Snabbgross till restaurangtäta Jönköping

Nyhetsbrev

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Arkiv

Freetrailers släpvagnar till Max

Single-malt veteran i nya kläder

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Kök räddar käk på skånska restauranger

Ciderguru till Sverige – odlarnas intresse ökar

Lämnar Pinchos – blir ny vd för Harrys

I helgen gäller det för Svenska kocklandslaget

Dumplingskonceptet Dubbel Dubbel blir kedja – målet 30 restauranger

Letar lokaler i bland annat Norrköping, Stockholm, Malmö och Lund för sitt chinese sharing-koncept.

Expansiva kedjor till Signalfabriken

Catenaccis Giretto nu även på Södermalm

Häktad för våldtäkter på kollega på snabbmatsrestaurang

De tar över Cuba Cola

Omnipollo öppnar sitt första bryggeri – i en kyrka

Asien lyfte Carlsbergs ölförsäljning

Compass Group tar över 1 000 Fazer-restauranger

Dyster januari – 25 procent fler krogkonkurser

El Bulli-kocken Ferran Adrià gästar Stockholm i vår

Foodora byter vd och siktar på nya ”sista milen”-kunder

Coop dubblar mängden naturbeteskött

Samma chef's table-koncept men med nytt namn

Årets viltkock vill se mer vilt på krogen

Vill få Starbucks att erbjuda gratis vegomjölk

Picadeli lanserar "Picabowl"

Hållbarhetsprofilen Paul Svensson nu även hedersdoktor

Espresso House till butikshyllorna

Axfood Snabbgross vill växa i Linköping

Tennstopet återuppstår i april – med systerkrog

Här finns landets bästa pizzerior

Arnold's – nu även med lunchservering

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125