23948sdkhjf

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

I januari öppnar äntlingen Östermalms saluhall igen. Två år försenad och nästan en halv miljard dyrare än planerat.

Renoveringen har pågått sedan april 2016 och har gått ut på att återskapa den ursprungliga planlösningen från 1888, ritad av arkitekterna Isak Gustaf Clason och Kasper SalinÄven originaldetaljer i färger, friser, målningar och snickerier har återställts liksom de två äldre entréerna via Nybrogatan samt Humlegårdsgatan.

Den nya planlösningen ska göra att saluhallen upplevs rymligare och ger ett bättre flöde med fler naturliga gångar i hallen, vilket förväntas förbättra de kommersiella förutsättningarna för handlarna.

Men smakar det så kostar det. Ursprungligen beräknades renoveringen kosta 585 miljoner kronor. I februari i år stod det klart att summan nästan dubblats, då politikerna i stadshuset godkände en beräknad kostnad på 980 miljoner. När hallen öppnar den 23 januari kommer renoveringssumman ligga på cirka en miljard, skriver Dagens Nyheter

– Det har varit en resa där det kommer till projektstyrning. Där får vi från stadens sida dra slutsatser att kolla i efterhand. Det är viktigt att ta lärdom av vad vi kunde ha gjort annorlunda, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) till DN.

Under renoveringen har stort fokus även lagts på att göra hallen miljövänlig och hållbar, även de delar som inte är synliga för besökare. I källarplanet, har allt sanerats och byggts om för att skapa en energieffektivitet och bättre fysisk arbetsmiljö för personalen genom nya förbättrade system för logistik, tillgänglighet, varu- och avfallstransporter.

Handlarna i Östermalms saluhall är: B. Anderssons Eftr. Fågel & Vilt, Beirut Café Deli, Betsy Sandberg Choklad, Husmans Deli, Lisa Elmqvist Fisk, Skaldjur, Delikatesser & Restaurang, Lisbeth Janson Frukt & Grönt, M Seger Eftr. Kött & Ost, Melanders Fisk & Vilt, Nybroe Smørrebrød, Planet Mesh, Robert’s Coffee, Texas Longhorn, Tysta Mari, Wellme, Willy Ohlssons Eftr., Åhs Fiskaffär och nytillkomna är Arla samt Lisa Bröd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11