23948sdkhjf

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Fyra av åtta kockar gick vidare till den andra dagen av finalen i Årets kock. Alexander Sjögren, Daniel Müllern, Ola Wallin och Martin Moses kämpade på fredagen om segern i Globens Annexet. Allra vassast var enligt den välrenommerade juryn förra årets tvåa Martin Moses.

Läs också: En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Silvret från 2018 byts nu alltså ut mot guld och titeln Årets kock 2019. Martin Moses fick ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kronor.

– Det känns helt fantastiskt. Äntligen! Min filosofi är att god mat är gott – och att hårt jobb lönar sig. Det fick jag verkligen bekräftat i dag. Jag vill tacka alla som har stöttat mig, det har varit en lång resa, säger Martin Moses.

Den nykorade svenska mästaren i professionell matlagning kommer från Växjö och är verksam på SK Mat & Människor i Göteborg.

Finalisterna har tävlat i en mängd delmoment varav bara två var kända för deltagarna i förväg. Övriga utmaningar genomfördes oförberett. 

Fredagens uppgift var att öppna ostron samt att tillaga två rätter av en hemlig råvarukorg: kalla ostron i sitt skal och en rätt med broccoli som huvudråvara som även den innehåller ostron. Slutligen skulle den tränade potatisrätten levereras. Båda dagarna bedömdes de tävlande även i metod och handlag. Det ställs höga krav på den kock som tar hem den prestigefulla titeln. 

Mer om: Årets kock
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nyhetsbrev

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Arkiv

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Max nyinvger i Ystad

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Resten av Vapiano i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109