23948sdkhjf

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Fyra av åtta kockar gick vidare till den andra dagen av finalen i Årets kock. Alexander Sjögren, Daniel Müllern, Ola Wallin och Martin Moses kämpade på fredagen om segern i Globens Annexet. Allra vassast var enligt den välrenommerade juryn förra årets tvåa Martin Moses.

Läs också: Här är nya styrelsen för Årets kock

Silvret från 2018 byts nu alltså ut mot guld och titeln Årets kock 2019. Martin Moses fick ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kronor.

– Det känns helt fantastiskt. Äntligen! Min filosofi är att god mat är gott – och att hårt jobb lönar sig. Det fick jag verkligen bekräftat i dag. Jag vill tacka alla som har stöttat mig, det har varit en lång resa, säger Martin Moses.

Den nykorade svenska mästaren i professionell matlagning kommer från Växjö och är verksam på SK Mat & Människor i Göteborg.

Finalisterna har tävlat i en mängd delmoment varav bara två var kända för deltagarna i förväg. Övriga utmaningar genomfördes oförberett. 

Fredagens uppgift var att öppna ostron samt att tillaga två rätter av en hemlig råvarukorg: kalla ostron i sitt skal och en rätt med broccoli som huvudråvara som även den innehåller ostron. Slutligen skulle den tränade potatisrätten levereras. Båda dagarna bedömdes de tävlande även i metod och handlag. Det ställs höga krav på den kock som tar hem den prestigefulla titeln. 

Mer om: Årets kock
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här finns landets bästa pizzerior

Efter stängningarna – Sushirullen med nytt franchisekoncept

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nya Carnegiebryggeriet bygger ny anläggning

Midan bland nytillskotten i Kista Galleria

EM-silver för Svenska konditorlandslaget

Nyhetsbrev

Arnold's – nu även med lunchservering

Arkiv

Nystartad krog som brinner för öl

Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Modemärke lanserar eget vin

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Grillkedjan växer med nya restauranger

Mangal BBQ till Vällingby centrum i april.

”Pucken” fyller 20 år

Eldrivna kylfordon för urban transport av livsmedel

Nu kommer det "omöjliga" fläsket

Cirkusfråga i ansökan till ny Pinchos

Första sushikedjan med enbart hållbar fisk

Kaffekedja lanserar återanvändbara kaffemuggar

Tv-serie om relation mellan matälskare

Havsmat i street food-anda hos Fiskbar 17

Stopp för vinbox som handväska

Hon är ny operativ chef för Brasserigruppen

Nytt snabbmatskoncept med ägg i alla rätter

Espresso House-grundaren tänker gå globalt direkt med sin nya satsning.

Storproducent av alkoholfria viner byter namn

Tar förnybart sugrör till marknaden

Nu finns Max även på Kungsholmen

Uber Eats i samarbete med saluhall och Icabutik

Anrikt bryggeri byter profil och expanderar

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

McDonald's har slut på halloumi

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Åre får ännu en krog

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Här har Wayne's Coffee invigt nytt kafé

2

Bästa julölet korat

Videgårds hot pot i pop up

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.094