23948sdkhjf

Öppningsdags för italienska satsningar x 2

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Santo och Emanuel italienska nytillskott i Stockholms krogvärld.

Två italienska krogar öppnar inom loppet av en vecka i Stockholms innerstad. Emanuel heter den nya restaurangen på Hornsgatan och på krogtäta Roslagsgatan öppnar Santo.

Bakom Santo står kocken och krögaren Gabriele Paziani tillsammans med konditorn Hanna Engerdahl. Menyn följer säsongen och bygger på både moderna och klassiska italienska rätter med allt från bondbönor och baccalà till bläckfisk.

– På Santo lagar vi den mat som vi italienare själva äter ute idag. Precis som i Sverige får lokala och traditionella rätter i Italien ett nytt liv genom kockar som söker sina rötter. Det är främst dessa klassiska men samtidigt uppdaterade rätter som jag brinner för, säger kocken och krögaren Gabriele Paziani.

Gabriele Paziani och Hanna Engerdahl träffades 2006. Båda två har arbetat på restaurangen Rosti i Rom där Gabriel var delägare, men när det blev dags för familj gick flyttlasset till Sverige.

– Det finns så mycket av Italien som vi vill visa. Genom Santo vill vi återskapa delar av vårt liv i Rom för både oss själva och våra gäster, säger Hanna Engerdahl som bland annat skapar desserterna till restaurangen.

Santo har 40 sittplatser, bar och ett chambre separée för 12 personer. Krogen öppnar den 4 oktober.

Emanuel på Hornsgatan på Södermalm serverar napolitansk pizza, färskpasta och ska ha charkuteridisk och bar. Det finns 60 platser inomhus och en uteservering med plats för ytterligare 70. 

– Ända sedan jag föddes har pappa jobbat på och med italienska restauranger. Det har alltid varit min dröm att öppna mitt eget italienska ställe. Nu händer det, säger Gökham Tok till Stockholm Direkt.

Gökham Tok driver sedan tidigare även Corno Strada, som ligger ett stenkast bort på Hornsgatan, och The Bank i Gamla stan. Hans nya skapelse är döpt efter den svenska vetenskapsmannen, bibeltolkaren, filosofen och kristna mystikern Emanuel Swedenborg som bodde på adressen på 1750-talet.

Mer om: Emanuel | Santo
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tennstopet återuppstår i april – med systerkrog

Snabbpastakedja letar franchisetagare

Här finns landets bästa pizzerior

Efter stängningarna – Sushirullen med nytt franchisekoncept

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nya Carnegiebryggeriet bygger ny anläggning

Nyhetsbrev

Midan bland nytillskotten i Kista Galleria

Arkiv

EM-silver för Svenska konditorlandslaget

Arnold's – nu även med lunchservering

Nystartad krog som brinner för öl

Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Modemärke lanserar eget vin

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Grillkedjan växer med nya restauranger

Mangal BBQ till Vällingby centrum i april.

”Pucken” fyller 20 år

Eldrivna kylfordon för urban transport av livsmedel

Nu kommer det "omöjliga" fläsket

Cirkusfråga i ansökan till ny Pinchos

Första sushikedjan med enbart hållbar fisk

Kaffekedja lanserar återanvändbara kaffemuggar

Tv-serie om relation mellan matälskare

Havsmat i street food-anda hos Fiskbar 17

Stopp för vinbox som handväska

Hon är ny operativ chef för Brasserigruppen

Storproducent av alkoholfria viner byter namn

Tar förnybart sugrör till marknaden

Nu finns Max även på Kungsholmen

Uber Eats i samarbete med saluhall och Icabutik

Anrikt bryggeri byter profil och expanderar

Nu kommer Starbucks – till butikshyllorna

McDonald's har slut på halloumi

Exklusiv fjällrödingrom – bara hos Frantzén

Åre får ännu en krog

Stadsodlarna når nya höjder – med SAS

Här har Wayne's Coffee invigt nytt kafé

2

Bästa julölet korat

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11