23948sdkhjf

Över 10 000 bryggerier inom EU – varav 375 i Sverige

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Antalet svenska bryggerier har femdubblats på sex år.

Antalet bryggerier inom EU är nu äver 10 000. Både produktionen och konsumtionen är rekordstor. Det visar den färska rapporten European Beer Trends 2019.

Läs också: Mitt i krisen – Poppels öppnar restaurang

Det är branschorganisationen Brewers of Europe som ligger bakom rapporten som visar att EU:s totala ölproduktion 2018 för första gången på ett decennium överträffade 400 miljoner hektoliter. Konsumtionen av öl ökade i varje enskilt land i Europa, enligt rapporten eftersom konsumenterna fått ett mer varierat och mer specialiserat utbud. Särskilt stark har utveckligen varit för produkter med lägre alkoholstyrka, en trend som är tydlig i hela i Europa.

Tyskland är fortsatt Europas överlägset största ölproducent, med en produktion som är mer än dubbelt så stor som tvåans. Men det är inte längre pubarnas hemland som ligger på andra plats eftersom Polen har passerat Storbritannien som EU:s näst största ölproducent. Däremot har britterna fortfarande klart flest aktiva bryggerier av alla EU-länder, 2 030 stycken. Sverige ligger där på nionde plats med 375 bryggerier. 2012 var den siffran 75 så mycket har hänt på sex år.

– Tillväxten har varit särskilt stark i Sverige där vi ser att antalet bryggerier femdubblats sedan 2012, jämfört med ett EU-snitt på fördubbling, kommenterar Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.

Enligt preliminära siffror för 2019 fortsätter den inhemska nyetableringen. 

Läs också: Kopparbergs: Lägre resultat men framgång för Pink Gin

– Bryggerierna jobbar för att möta konsumenternas krav på miljömässigt ansvarstagande, hög kvalitet och större utbud av olika produkter. Bryggerinäringen är en bidragande näring som levererar både jobb och intäkter.

När det gäller konsumtionen hamnar Sverige på 17:e plats, strax efter Bulgarien. Sverige har gått från 50 liter per person och år 2012 till 58 liter 2018, men ligger fortfarande långt efer tjeckerna som pimplar mest öl av alla EU-medborgare med hela 141 liter per person och år.

”Mer är någonsin tidigare har bryggerierna ansträngt sig för att möta konsumenternas förväntningar på innovation, mer hållbar produktion och ett ökat utbud av exempelvis produkter med lägre alkoholhalt och specialöl”, skriver Pierre-OLivier Bergeron, generalsekreterare för The Brewers of Europe, i rapporten.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Nyhetsbrev

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Arkiv

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Pressbyrån gör en Amazon – obemannat utan skanning

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Max nyinvger i Ystad

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Resten av Vapiano i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157