23948sdkhjf

Över 10 000 bryggerier inom EU – varav 375 i Sverige

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Antalet svenska bryggerier har femdubblats på sex år.

Antalet bryggerier inom EU är nu äver 10 000. Både produktionen och konsumtionen är rekordstor. Det visar den färska rapporten European Beer Trends 2019.

Läs också: Mitt i krisen – Poppels öppnar restaurang

Det är branschorganisationen Brewers of Europe som ligger bakom rapporten som visar att EU:s totala ölproduktion 2018 för första gången på ett decennium överträffade 400 miljoner hektoliter. Konsumtionen av öl ökade i varje enskilt land i Europa, enligt rapporten eftersom konsumenterna fått ett mer varierat och mer specialiserat utbud. Särskilt stark har utveckligen varit för produkter med lägre alkoholstyrka, en trend som är tydlig i hela i Europa.

Tyskland är fortsatt Europas överlägset största ölproducent, med en produktion som är mer än dubbelt så stor som tvåans. Men det är inte längre pubarnas hemland som ligger på andra plats eftersom Polen har passerat Storbritannien som EU:s näst största ölproducent. Däremot har britterna fortfarande klart flest aktiva bryggerier av alla EU-länder, 2 030 stycken. Sverige ligger där på nionde plats med 375 bryggerier. 2012 var den siffran 75 så mycket har hänt på sex år.

– Tillväxten har varit särskilt stark i Sverige där vi ser att antalet bryggerier femdubblats sedan 2012, jämfört med ett EU-snitt på fördubbling, kommenterar Anna-Karin Fondberg, vd för Sveriges Bryggerier.

Enligt preliminära siffror för 2019 fortsätter den inhemska nyetableringen. 

Läs också: Kopparbergs: Lägre resultat men framgång för Pink Gin

– Bryggerierna jobbar för att möta konsumenternas krav på miljömässigt ansvarstagande, hög kvalitet och större utbud av olika produkter. Bryggerinäringen är en bidragande näring som levererar både jobb och intäkter.

När det gäller konsumtionen hamnar Sverige på 17:e plats, strax efter Bulgarien. Sverige har gått från 50 liter per person och år 2012 till 58 liter 2018, men ligger fortfarande långt efer tjeckerna som pimplar mest öl av alla EU-medborgare med hela 141 liter per person och år.

”Mer är någonsin tidigare har bryggerierna ansträngt sig för att möta konsumenternas förväntningar på innovation, mer hållbar produktion och ett ökat utbud av exempelvis produkter med lägre alkoholhalt och specialöl”, skriver Pierre-OLivier Bergeron, generalsekreterare för The Brewers of Europe, i rapporten.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Johan Jureskog: ”Även köttätare ska äta klimatsmart”

Stor intervju med stjärnkocken som har tröttnat på fine dining och nu satsar på hållbar snabbmat.

Hemburgarlåda med gör-det-själv-kit från Max

Whiskybolaget anpassar till väsentlig lägre försäljning

Max-grundarens stiftelse finansierar ny professur

Altia stöttar krogbransch i kris med utbildningsstipendier

Serverar alla vårdanställda för halva priset

Nyhetsbrev

Tex mex-kedjan Panamigas i konkurs

Arkiv

Tennstopets premiär stoppas av coronakrisen

Urban Delis första pop-in-shop – premiär på Hemköp

Flippin Burgers i rekonstruktion

Gemensam drive thru för fyra krogar

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

Bianchi Café & Cycles i konkurs

Stor köttleverantör i konkurs

Jannes & Royas Kött med 35 anställda och miljonomsättning på obestånd.

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Bil- och bordsservering ska skydda kunderna på Max

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Dubbla franchisepriser till Pinchos

Förbud mot sammankomster med över 50 personer

Take away-drinkar i New York – svåra att förpacka

35 restauranger i upprop för #vartannatbord

Vill göra restaurangbesöken säkrare genom att öka avståndet mellan gästerna.

Hyresstöd för restauranger i regeringens åtgärdspaket

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Gastro Nord flyttad till oktober

57-procentig ökning av konkurser i mars

Teamet som ska skapa ostupplevelser

Ikea stänger alla sina restauranger i Sverige

Systembolaget begränsar öppettiderna

”Ta ert ansvar – sälj restaurangernas mat”

Absolut tillverkar desinficeringssprit

Gateau säger upp 85 provanställda

Menupay permitterar 60 procent av personalen

Här är Årets rätt

Även Systembolaget ser "coronaboost"

Impossible Foods tar in halv miljard dollar

Dubbel Dubbel-premiär i Stockholm

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125