23948sdkhjf

Tar förnybart sugrör till marknaden

| Av Marcus Petersson | Tipsa redaktionen

Stora Enso och Sulapac lanserar ett förnybart och biologiskt nedbrytbart sugrör för att bekämpa det globala problemet med plastavfall. Sugröret har samma användaregenskaper som ett traditionellt sugrör. De nya sugrören är nu tillgängliga för företag och konsumenter som söker mer miljövänliga lösningar.

Bland de första kunderna finns bland andra flygbolaget Finnairs lounger i Helsingfors som byter ut sina sugrör i plast och papp, matleveransplattformen Wolt, alkoholvarumärket Altia, samt Hotel St. George och vegancafét Kippo i Helsingfors.

De första kunderna representerar olika branscher men har ett gemensamt intresse: att vara ledande inom hållbarhet. För slutkonsumenterna kommer sugrören att vara tillgängliga via Biofutura.com, en e-handelsbutik specialiserad inom komposterbara serveringsprodukter och förpackningar, samt hos e-elektronikförsäljaren Verkkokauppa.com.

– Det finns en stor efterfrågan för vår produkt då den dels uppfyller hållbarhetskriteriet och dessutom har starka användaregenskaper. Precis som Sulapacs övriga material är sugröret helt fritt från plast. Det är utformat för att efterhärma naturen – om sugröret råkar hamna i havet beter det sig precis som ett björklöv och skadar inte ekosystemet, säger Sulapacs VD Suvi Haimi.

Sugrören bygger på Sulapacs patentsökta materialinnovation. Huvudkomponenterna är förnybara material som trä och växtbaserade bindemedel. Sulapac definierar materialet som fritt från mikroplaster, vilket innebär att det har utformats för att vara helt biologiskt nedbrytbart i olika miljöer. Sugröret är kompatibelt med befintliga sophanteringssystem och är utvecklat för återvinning via industriell kompostering.

– Miljarder sugrör produceras och används varje vecka, vilket skapar skadligt skräp som ofta hamnar i havet. Det här förnybara och biologiskt nedbrytbara materialet kan ersätta fossilbaserade material för att bekämpa plastavfallet. Genom vårt samarbete med Sulapac kan vi utforska nya typer av innovativa och skalbara material för att bredda vårt erbjudande av förnybara lösningar, säger Marcus Dehlin, Head of Business Alliances, Stora Enso.

I den första fasen kommer sugrören att vara tillgängliga i Europa och därefter följer en global lansering. Sugrören tillverkas i maskiner som ursprungligen utvecklats för produktion av plastsugrör.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Max-grundarens stiftelse finansierar ny professur

Altia stöttar krogbransch i kris med utbildningsstipendier

Serverar alla vårdanställda för halva priset

Tex mex-kedjan Panamigas i konkurs

Tennstopets premiär stoppas av coronakrisen

Urban Delis första pop-in-shop – premiär på Hemköp

Nyhetsbrev

Flippin Burgers i rekonstruktion

Arkiv

Gemensam drive thru för fyra krogar

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

Bianchi Café & Cycles i konkurs

Stor köttleverantör i konkurs

Jannes & Royas Kött med 35 anställda och miljonomsättning på obestånd.

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Bil- och bordsservering ska skydda kunderna på Max

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Dubbla franchisepriser till Pinchos

Förbud mot sammankomster med över 50 personer

Take away-drinkar i New York – svåra att förpacka

35 restauranger i upprop för #vartannatbord

Vill göra restaurangbesöken säkrare genom att öka avståndet mellan gästerna.

Hyresstöd för restauranger i regeringens åtgärdspaket

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Gastro Nord flyttad till oktober

Vassa Eggen stänger – för att överleva

Endast bordsservering tillåts på krogen

Restriktioner för restauranger, kaféer, nattklubbar och barer ska minska smittspridningen.

Melanders group i rekonstruktion

Koncernen där Melanders fisk, Edsbacka Wärdshus, Konstnärsbaren och Ulla Winbladh ingår har tappat 90 procent av intäkterna.

57-procentig ökning av konkurser i mars

Teamet som ska skapa ostupplevelser

Ikea stänger alla sina restauranger i Sverige

Systembolaget begränsar öppettiderna

”Ta ert ansvar – sälj restaurangernas mat”

Absolut tillverkar desinficeringssprit

Gateau säger upp 85 provanställda

Menupay permitterar 60 procent av personalen

Här är Årets rätt

Även Systembolaget ser "coronaboost"

Impossible Foods tar in halv miljard dollar

Dubbel Dubbel-premiär i Stockholm

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.11