23948sdkhjf

Stopp för vinbox som handväska

Vin i en förpackning som ser ut som en handväska, eller en liten stuga skapar ”osaklig uppmärksamhet kring alkohol”. Det menar Patent- och marknadsöverdomstolen. I en dom hotar domstolen med en halv miljon kronor i vite om försäljningen i denna typ av förpackningar inte stoppas.

Bag-in-box-vin som säljs i stug- eller väskform kan bidra till ökad alkoholkonsumtion, enligt ett utslag i Patent- och marknadsöverdomstolen. Föremål för domen är företaget Oenoforos, som kämpat för att få fortsätta med försäljningen. Oenoforos har anfört att lådviner inte funnits så länge på marknaden och att det därför inte går att säga vad som är en traditionell utformning av vinförpackningar.

Vidare argumenterar företaget att många produkter på Systembolaget har förpackningar med form och design som avviker från det traditionella och samhället har vant sig vid icke-traditionell utformning och design. Domstolen anser dock inte att utformningen är förenlig med kravet på särskild måttlighet.

Att just väsk- och stugformade vinförpackningar blev ett fall för domstolen beror på en granskning som inleddes av Konsumentverket 2016, efter att Systembolaget uppmärksammat frågan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.3