23948sdkhjf

Kök räddar käk på skånska restauranger

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Under 2019 har ett 20-tal restauranger i nordvästra Skåne jobbat aktivt för att minska matsvinnet genom projektet Kök som räddar käk. Arbetet har gett resultat. Genom att bland annat väga svinnet, anpassa portionerna och informera gästerna har deltagarna lyckats minska sitt matsvinn rejält.

Läs också: De ska göra svinnet lönsamt

En stor del av restaurangbranschens matavfall är svinn, alltså mat som slängs i onödan.

– Matsvinn är ett enormt resursslöseri som är negativt för både miljö och lönsamhet. Att minska matsvinnet i restaurangbranschen är därför en viktig insats för en hållbar framtid, säger Angelika Blom, projektledare på Nordvästra Skånes Renhållning.

2019 startade NSR ”Kök som räddar käk”, en satsning för att bistå krögare med utbildning, nätverk och utrustning för att minska matsvinnet. Närmare 20 restauranger i regionen deltar och mätningarna visar att de hittills i snitt minskat sitt matsvinn med drygt 25 procent.

Nyckeln till framgång är att:

Läs också: Mindre matsvinn på Viking Lines fartyg

  • Väga svinnet för att få kunskap om var, när och hur svinnet uppstår.
  • Tänka till kring planering, inköp och recept för att bättre ta tillvara råvarorna.
  • Anpassa portioner, serveringsfat, påfyllning osv för att minska svinnet på tallrik och i buffé.

– Vi är imponerade över krögarnas arbete. Ett av FN:s globala mål är att halvera matsvinnet till 2030 och det är inspirerande att se deltagarnas engagemang för att bidra till att vi ska nå dit, menar Angelika Blom.

Resultatet från Kök som räddar käk visar att det finns potential till förbättringar inom restaurangbranschen. Därför rullar NSR nu ut initiativet i den dagliga driften för att få fler nordvästskånska restauranger att aktivt jobba mot matsvinn.

Fakta:

Matsvinn för miljoner:

  • Varje år slänger svenska restauranger och storkök över 140 000 ton mat.
  • Drygt 60 procent av detta är svinn, mat som slängs i onödan.
  • En bred meny, stora portioner och ta-själv-bufféer är några av orsakerna till matsvinnet. 
Mer om: matsvinn | NSR
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Stjärnkock på nya restaurangen Feira

Tävling
Årets unga kock korad

Vivino backar – halvvägs

Grön Michelinstjärna till Fotografiska

Tionde stekhuset hamnar i Karlstad

Hösten 2020 öppnar Blackstone Steakhouse på Bryggudden i Karlstad.

Tävling
Guldnivå – men fjärde plats i storköksklassen

Nyhetsbrev

Bagerierna som säljer flest semlor

Arkiv

De är Sveriges grönaste varumärken

Tv-kock med både ny krog och podd

Nu finns Knut även som lanthandel

Max grundare instiftar stort livsmedelspris

Tävling
OS-silver till kocklandslaget – guld till juniorerna

Systembolaget stämmer danska vinappen Vivino

Bores lanserar gatukök 2.0 på två nya orter

Max ska växa i Borås och Mölndal

Alla svenska krogar som tog hem Michelin-stjärnor

Aloë, Etoile och Oaxen uppmärksammades under ceremonin i Norge.

Axfood Snabbgross till restaurangtäta Jönköping

Spendrups cementerar förstaplatsen på Systemet – ökade 9,5 procent

Freetrailers släpvagnar till Max

Single-malt veteran i nya kläder

Absolut vodka-ägare sänker prognos efter coronoviruset

Kök räddar käk på skånska restauranger

Ciderguru till Sverige – odlarnas intresse ökar

Lämnar Pinchos – blir ny vd för Harrys

Catenaccis Giretto nu även på Södermalm

De tar över Cuba Cola

Omnipollo öppnar sitt första bryggeri – i en kyrka

Asien lyfte Carlsbergs ölförsäljning

Dyster januari – 25 procent fler krogkonkurser

El Bulli-kocken Ferran Adrià gästar Stockholm i vår

Foodora byter vd och siktar på nya ”sista milen”-kunder

Coop dubblar mängden naturbeteskött

Samma chef's table-koncept men med nytt namn

Årets viltkock vill se mer vilt på krogen

Vill få Starbucks att erbjuda gratis vegomjölk

Picadeli lanserar "Picabowl"

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.109