23948sdkhjf

Fortsatt förlust för Mackmyra

Whiskybolaget Mackmyra, listat på First North, redovisar ett resultat efter skatt på -3,2 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2019 (-2,8). Resultatet per aktie uppgick till -0:15 kronor (-0:20).

Läs också: Fatresan kröns med egen buteljering

Rörelseresultatet blev -0,4 miljoner kronor (-0,2).

Nettoomsättningen exklusive alkoholskatt uppgick till 29,1 miljoner kronor (28,4).

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för 2019.

Tredje kvartalets försäljningsökning fortsatte i början av oktober för att mattas mot slutet av månaden. November fortsatte svagt men under december tog försäljningen fart ordentligt igen, skriver Mackmyra i sin rapport.

Läs också: Whiskybolaget anpassar till väsentlig lägre försäljning

Flaskförsäljningen i det fjärde kvartalet minskade något till 18,5 miljoner kronor (18,8). Den enskilt största orsaken är att bolaget under sista kvartalet 2018 levererade cirka 13.000 flaskor till en så kallad Private Brand-kund och där motsvarande försäljning inte upprepades under 2019.

Vidare pekar Mackmyra på att kostnader med anledning av Konsumentverkets stämning, där dom avkunnades 17 oktober, tärde på rörelseresultatet under fjärde kvartalet. Det gällde både direkta legala kostnader, resursåtgång samt att försäljningen blir lidande när kommunikationen med kunderna begränsas, skriver Mackmyra. Bolaget har överklagat domen och beviljades i januari prövningstillstånd till Patent- och marknadsöverdomstolen.

I sitt vd-ord skriver Mackmyra-chefen Magnus Dandanell också att bolaget inte nått den ambition som sattes i prospektet våren 2019 om att nå ett positivt ebitda-resultat under året.

"Under 2020 blir ambitionen att nå ett positivt rörelseresultat", skriver Magnus Dandanell.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125