23948sdkhjf

Vapiano-restauranger i konkurs

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Totalt cirka 120 anställda berörs på Vapiano i Skrapan, på Kungsbron och i Täby.

Coronaviruset fortsätter att skörda offer i krogbranschen. Bolagen bakom tre av de svenska Vapiano-restaurangerna, har nu försatts i konkurs.

Läs också: Entreprenör köper huvuddelen av Vapiano

Det tyska franchisekedjan med det italienska konceptet har en längre tid haft ekonomiska bekymmer. Den 2 april meddelade det tyska bolaget Vapiano att man var på obestånd. Systerbolaget Vapiano SE anmälde samma sak hos rätten i Cologne.

Det sades då att de internationella franchisebolagen inte påverkades, men Vapianos aktie kollapsade och med det 90 procent av bolagets värde sedan årsskiftet. Nu har även de svenska Vapiano-restaurangerna dragits med i fallet. 

Vapiano Sweden AB är huvudbolag till alla Vapiano-restauranger som var och en  placerats i eget bolag. Konkurs inleddes den 8 april för tre av dotterbolagen; GLR Götgatan AB, GLR Västra City AB och GLR Täby AB.

Det handlar alltså om Vapiano-restaurangerna i Skrapan på Södermalm och på Kungsbron i city samt i Täby centrum. De tre bolagen hade enligt de senaste årsredovisningarna 50, 37 respektive 33 anställda, totalt alltså 120 anställda. Rörelseresultaten var -4,5 miljoner, -1,3 mijoner samt -3,1 miljoner kronor för respektive bolag.

Vapiano har funnits i Sverige sedan 2007 då den första restaurangen öppnade på Sturegatan i Stockholm. Kedjan serverar pizza, pasta och sallad som lagas framför kunderna medan de väntar. Fram tills nyligen fanns nio restauranger, en i Göteborg, en i Malmö och resten i Stockholmsområdet.

Mer om: Vapiano
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Naturskön matupplevelse på restaurang Nowhere

Pionjärprojekt med biobaserade plastflaskor

Målet är att ha de första biobaserade flaskorna i butikerna 2023. 

Entreprenör köper huvuddelen av Vapiano

Max nyinvger i Ystad

Svenska Burger King först med återvinningsbar ventilation

Nyhetsbrev

Tävling
Bästa unga kvinnliga kocken har fokus och fart

Thilda Mårtensson segrade i Gastronomi Sverige Commis Award.

Arkiv

Franchise växer – men ingen garanti för succé

Branschorganisationens vd: Det finns en rad fällor med franchise,

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Drar in 68 miljoner till satsning på hälsosam glass

Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Så blir nya Gondolen – öppnar igen i augusti 2022

Utöver Gondolen planerar Anna Lallerstedt ytterligare en restaurang i Katarinahuset med helt nytt koncept.

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Sushi Yama fortsätter gasa – två nya restauranger samma vecka

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Meatballs for the People på OKQ8-stationer

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet – och öppnar kaffebar

Anrikt bageri i konkurs

Espresso House i samarbete med Matsmart

Miljardskuld för Joe & The Juice

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Kiviks satsar och investerar

Paradiset återuppstår – med produktfokus

Chark-SM tar in vegetariskt

Digital kölapp i framtidens kösystem

Raps kan bli framtidens burgare

Nu öppnar delar av Tennstopet igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.079