23948sdkhjf

Fler lagar middag hemma – men tycker det är krångligt att handla hållbart

Den genomsnittlige svensken är överlag positiv där 78 procent anser att de känner sig glada i vardagen, iallafall är det vad som framkommer när United Minds frågat 1517 svenskar på uppdrag av Felix i deras så kallade Felixbarometer. 

Undersökningen som gjordes under perioden 23-30 mars visar även att vardagen under coronapandemin inte så oväntat, upplevs som mysigare, men samtidigt mindre händelserik än för nio år sedan. I undersökningen uppger 33 procent att de upplever vardagen som mysig istället för 24 procent 2011, samtidigt som 31 procent nu upplever vardagen som händelserik i jämförelse med 38 procent för nio år sedan.

I barometern framgår även att matlagning av vardagsmaten i större utsträckning sker i hemmet då 49 procent nu vanligtvis lagar mat hemma. Motsvarande siffra år 2015 var 41 procent. Samtidigt anser hela 85 procent att folk borde äta vardagsmiddag tillsammans oftare än idag.

Hållbarhet är också viktigt för svenskarna då hela 80 procent säger att de tar hänsyn till att deras
hushålls vardagsmat ska vara bra för klimat och miljö. Viktigast för konsumenten är enligt undersökningen att maten för att vara hållbar och bra för miljön att den är närproducerad, det anser hela 47 procent av de tillfrågade.

Samtidigt anser 51 procent att det blivit krångligare att handla mat och hela 81 procent tycker att det är svårt att veta vilken klimatpåverkan olika typer av mat har. Många konsumenter säger att de ständigt upplever så kallade "mikrodilemman" mellan olika värden så som ekologiskt kontra svenskproducerat eller fryst kontra färsk mat. Många, 42 procent säger att de läser på förpackningarna för att bilda sig en uppfattning, men en femtedel uppger att de går på magkänsla när de väljer produkter i butiken.

– Det är för oss viktigt att hjälpa till med att hitta alternativ och kunna sänka trösklarna. Ett intresse är bra men det hjälper inte med det för att få till förändring, säger Thomas Sjöberg, marknadschef på Felix som var med och presenterade Felixbarometern online.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093