23948sdkhjf

Hygienen viktigare än pris och läge när svensken väljer krog

Svenskarna längar tillbaka till restaurangerna, men pandemin har förändrat kroggästernas beteende. En konsekvens är att hygienen på restaurangerna blivit viktigare. Enligt en Novus-undersökning beställd av restaurangplattformen Leeroy är hygienen nu den tredje viktigaste faktorn när svenskarna väljer restaurang. Bara smakerna och bemötandet rankas högre.

Drygt tre av tio uppger att hög standard på hygien är viktigt i valet av restaurang, en signifikant högre siffra än före pandemin. Läget och priset har blivit något mindre viktiga i jämförelse.

– Resultatet befäster betydelsen av hygien och renlighet som en viktig konkurrensfaktor på restaurangmarknaden framöver. Gästerna är beredda att ta sig lite längre och betala lite mer för att känna sig trygga med hygienen. Vi märker generellt ett starkt ökat intresse för det här hos våra restaurangkunder, säger Karin Whitlock tillförordnad vd på Leeroy.

Lite förvånande är också att undersökningen indikerar att hämtmaten inte fått något ökat genomslag under pandemin. Totalt är det ungefär lika många som köper hämtmat nu som innan pandemin. Yngre åldersgrupper med universitetsutbildning och högre inkomst köper med sig färdiglagad mat hem i större utsträckning än äldre och pensionärer med mer begränsad hushållskassa. 

Novus-undersökningen gjrodes under perioden 11-27 mars 2021. i Sverige svarade 1 044 personer.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078