23948sdkhjf

Svenskt vin ökar i mängd och kvalitet

Den svenska vinproduktionen är minst sagt måttlig i internationell jämförelse men har de senaste åren vuxit. 

– Det är en otrolig utveckling vi ser just nu, befintliga vingårdar växer och fler etableras. Förra sommarens hemester-trend har också gjort att fler konsumenter fått upp ögonen för svenskt vin, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin i en kommentar.

Idag finns det ungefär ett 50-tal kommersiella vinodlare med en sammanlagd odlingsyta på cirka 150 hektar i Sverige. De viner som produceras inom landet har de senaste åren fått mer uppmärksamhet internationellt då antalet medaljer svenska viner tilldelats stadigt ökat från 4 stycken 2017 till hela 25 stycken 2020 enligt en sammanställning gjord av Svenskt Vin.

– Sammanställningen bygger på underlag från 15 svenska vingårdar. Det är ändå ett tydligt tecken på en kvalitetsförbättring. Alltfler av de professionella vinproducenterna i Sverige tar in expertkunskap från den gamla vinvärlden vilket gynnar hela branschen, säger Sveneric Svensson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Två nya trendiga takterasser
Boston-inspirerat på O'Learys nya nöjespalats
Katastrofmånad för restaurangbranschen
Bolt stänger abrupt ner sin matbudsverksamhet
Största danska burgarkedjan vill erövra Sverige
Hammars Bryggeri gör nytt förvärv – ”unik möjlighet”
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125