23948sdkhjf

Besked idag: Coronarestriktionerna upphör

Alla restriktioner som införts till följd av covid-19-pandemin slopas från och med den 9 februari, onsdag nästa vecka. Beslutet meddelades vid en pressträff på morgonen.

Beskedet innebär att Sverige går i samma fotspår som bland andra grannländerna Norge. och Danmark. Och motiveringen är dels ökad kunskap om att omikronvarianten av sars-cov-2-viruset ger mindre allvarlig sjukdom än tidigare varianter, dels en ökad vaccinationsgrad i samhället.

– Det är dags att öppna upp Sverige igen, sa statsminister Magdalena Andersson (S) vid pressträffen.

De restriktioner som upphör den 9 februari omfattar bland annat begränsningar av antalet deltagare vid allmänna sammankomster, mässor och privata arrangemang, möjligheten att ställa särskilda krav på vaccinationsbevis under vissa förhållanden och de särskilda regler som gällt för krogar vad gäller öppettider, sittande gäster och storlek på sällskap.

– Pandemin är inte över men på väg in i en helt ny fas. Kunskapsläget har förbättrats, flera studier visar att omikron ger mildare sjukdom. Data från Sverige ger samma bild. Antalet covidpatienter på IVA har varit stabilt. Samtidigt har antalet vaccinerade ökat, sa Magdalena Andersson.

Hon uppmanade arbetsgivare att planera för personalens successiva återgång till arbetsplatsen. 

De allmänna råden, som att stanna hemma om man känner sig sjuk och att ovaccinerade personer bör vara extra försiktiga, kvarstår.

Rekommendationerna om att testa sig vid symtom tas bort, förutom för personal inom vården.

– Från den nionde februari fokuserar regionerna på att skydda sjuk- och hälsovården från smittan, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell vid pressträffen.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att föreslå regeringen att covid-19 inte längre ska klassificeras som en samhällsfarlig sjukdom.

Magdalena Andersson beskrev covid-19-pandemin som den sannolikt största prövningen som Sverige har gått igenom sedan andra världskriget, och framhöll att pandemin har visat att flera delar av samhället behöver stärkas, bland annat inom hälso- och sjukvården. Samtidigt menade hon att Sverige klarat av att hålla ihop när det gäller.

– Pandemin är inte över, men Sverige är ett av de länder som haft lägst överdödlighet i Europa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079