23948sdkhjf

Winefinder vann mot Systembolaget i hovrätten

Får fortsätta sälja vin till svenska kunder – men fallet kan gå till Högsta domstolen.

Den danska e-handlaren Winefinder får fortsätta att sälja vin i Sverige. Det meddelades av Patent- och marknadsöverdomstolen vid Svea hovrätt under tisdagen, vilket DI Digital var först med att rapportera om.

Winefinder förbjöds i tidigare instans, Patent- och marknadsdomstolen, i oktober 2020 från att sälja vin till svenska konsumenter. Domen överklagades varpå företaget kunder fortsätta med sin verksamhet under tiden.

Domen handlar i grund och botten om att EU:s grundprincip om fri rörlighet och handel står i konflikt med det svenska monopolet på alkohol – som har godkänts av EU.

Enligt en EG-dom, det så kallade Rosengrenundantaget, har svenska medborgare rätt att privatimportera alkohol med hjälp av en mellanhand. Vilket är det lagstöd Winefinder åberopat i det här fallet.

– Vi har hela tiden varit övertygade om att det vi har gjort är by the book och enligt alla gällande lagar och förordningar, både inom Sverige och EU. Nu får vi, ännu en gång, svart på vitt att distanshandel med vin är lagligt enligt de lagar som gäller inom Sverige och EU, säger Alex Tengvall, huvudägare och styrelseordförande för Winefinder, i en kommentar.

Men även om Winefinder nu har friats är det inte säkert att frågan är över då domstolen säger att reglerna inte är tydliga och att de gärna ser att fallet tas vidare till nästa och högsta instans.

”Domen innehåller enligt Patent- och marknadsöverdomstolen frågor där det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att ett överklagande prövas av Högsta domstolen”, skriver rätten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078