23948sdkhjf

Här är matvarorna som ökade mest i pris i juli

Grönsaker, mejerier och ägg driver mest på inflationen.

Inflationen i juli minskade något men livsmedelspriserna fortsatte att öka. Enligt SCBS konsumentprisindex enligt COICOP ökade priset på livsmedel och alkoholfria drycker med 3,2 procent samtidigt som de totala konsumentpriserna ökade med 0,1 procent.

Störst påverkan på inflationen hade kategorin mjölk, ost och ägg samt grönsaker som under månaden påverkade KPIF med 0,1 procentenheter vardera.

Den enskilt största prishöjningen inom grönsaker var på gurka som ökade i pris med 40,9 procent i juli.

Men även om mjölk, ost och ägg och grönsaker ökade i pris med 5,8 procent respektive 4,3 procent så var det inte de kategorier som ökade mest i pris. Matfettskategorin ökade i pris med hela 8,6 procent där främst smör ökade i pris med 18,6. Även priset på fisk ökade kraftigt med 6,3 procent och den priset på rökt och gravad laxfisk stod för den enskilt största prishöjningen i alla kategorier med en höjning på hela 42,7 procent.

I juli ökade samtliga produktkategorier i pris utom en – frukt som minskade med -1,6 procent. Främst var det honungsmelon och vindruvor som sjönk i pris med 79,4 respektive 84,8 procent.

Priset på kaffe som sedan 2020 ökat med 49,7 och med 39,1 sedan förra året fortsatte att öka i pris även under juli med 5,6 procent.

I övrigt fanns det två produkter som steg i pris över 10 procent i juli: grädde med 10,4 procent och sillkonserver med 12,4 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078