23948sdkhjf

Jessie Sommarström historisk Årets kock – första kvinnan på 34 år

Första kvinnan att vinna titeln Årets kock sedan Kristina Pettersson 1988.

Det har bara hänt en gång förut och det var 34 år sedan. Årets kock 2022 är den andra kvinnan i tävlingens historia och heter Jessie Sommarström.  

­– Detta här länge varit en dröm för mig och ett berg att bestiga! Jag är så fantastisk glad över att ha vunnit Årets kock 2022 och jag hade aldrig lyckats åstadkomma detta om det inte varit för min familj, mina vänner och arbetsgivare, säger Jessie Sommarström.

Jessie Sommarström är 43 år och bor i Vaxholm utanför Stockholm. Till vardags jobbar hon som kreativ ledare på Urban Deli i Stockholm. Hon är också tillsammans med Gordon Grimlund grundare till den miljövänliga barnmaten Justus, döpt efter parets son och gjord på korta, tjocka och grönsaker som inte får säljas i butik.

Åtta finalister fanns på plats när tävlingen inleddes i Annexet. Jessie Sommarström, Oskar Persson, Ola Wallin och Anton Kardell tog sig vidare till slutfinalen som avgjordes på torsdagskvällen. Jessie Sommarström lyckades klart bäst med sina finalrätter och stod som slutlig segrare som första kvinna sedan 1988 då Kristina Pettersson blev Årets kock. 

­– Först och främst vill jag hylla Jessie Sommarström som person. Direkt efter vinsten när hon fick en mikrofon framför sig är det första hon säger ”strunta i mig, ge en stor applåd till min commis Hugo Rundgren”. Vinnaren av Årets kock 2022 är historisk, säger Helene Kugelberg, vd för Årets kock.

På andra plats kom Oskar Persson och på tredje plats Ola Wallin. Tommy Myllymäki, Årets kock 2007 och juryns ordförande, betonar att finalen höll en ”otroligt hög nivå”.

– Tävlingsbidragen har tydligt visat hur mycket glädje och kreativitet som lagts ner och alla finalister har gjort ett jättebra jobb. Trots den hårda konkurrensen har vi fått fram en väldigt värdig vinnare av Årets kock 2022, säger Tommy Myllymäki.

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047