23948sdkhjf

Så ska de utrotningshotade brittiska pubarna räddas

20 brittiska pubar stänger varje vecka. Nya skatteregler ska vända trenden.

Rekordmånga brittiska pubar stänger. Brittiska medier beskriver det som en kris. Pubägare och branschorganisationer varnar för att pubkulturen är hotad. 

Pandemin, effekterna av kriget i Ukraina och britternas nya vanor har lett fram till krisen. 2022 stängdes över tusen pubar och hittills i år har omkring 20 pubar per vecka slagit igen.

Nu görs ett försök att vända trenden. Med start i går, den 1 augusti, har det blivit billigare att dricka alkohol på de cirka 38 000 brittiska pubarna som fortfarande finns kvar. Den brittiska regeringen har infört nya regler som fyser eller sänker skatten som pubarna måste betala för att de serverar alkoholdrycker, rapporterar brittiska medier. 

Den nya reglerna innebär att alla alkoholprodukter börjar beskattas i enlighet med akoholstyrkan, i stället för att som tidigare, ha olika skatteregler för olika typer av drycker. Det kommer att resultera i vissa prissänkningar. Priset på en 3,4-procentig ölflaska (halv liter) kommer att gå från 25 till 20 cent och 75 centiliter vitt vin med en alkoholhalt på 9,5 procent blir 24 pence billigare, enligt brittiska finansdepartementet. 

Regeringen har också infört ytterligare skattelättnader för små alkoholproducenter. 

”De förändringar vi gör i hur alkohol beskattas kommer att katapulta oss in i 2000-talet och reflektera populariteten i drycker med låg alkohol och öka tillväxten i i sektorn genom att stödja små producenter ekonomiskt”, säger finansminister Jeremy Hunt i ett uttalande.

Läs mer om: öl
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079