23948sdkhjf

Compass Groups vd om branschens krisår och doldisstatusen

Många restauranger har behövt stänga igen portarna på grund av gäster som väljer att hålla i plånboken. Innovation och digitalisering tror Compass Groups vd Tina Hellstadius är lösningen för att ta sig igenom krisen.

I år har fler än 600 restauranger gått i konkurs, en ökning med 23 procent jämfört med samma period 2022 enligt UC. Sveriges största restaurangbolag Compass Group har i stället satsat och har under hösten öppnat restauranger till ett kontraktsvärde om 300 miljoner kronor. I Sverige har bolaget totalt 450 restauranger med över 3 000 anställda.

– Vi har en stabil grund att stå på vilket gör att vi inte är så konjunkturkänsliga som kanske mindre restaurangbolag är. Men det har varit en hemsk period för restaurangbranschen i år. Det har aldrig varit så många konkurser inom branschen som i år, säger Tina Hellstadius, vd för Compass Group.

Hur mår restaurangbranschen?

– Den mår inte så bra. Tyvärr är det så att många håller i plånboken när det är sämre tider. Folk har inte lika mycket att spendera och att gå på restaurang är ett område då, som man tyvärr lätt ”kan dra ner på”.

Ur kriser föds lösningar och innovationer. Bland annat har Compass Group fokuserat på att digitalisera sin verksamhet via digitala betalningslösningar eller digitala spel som kan locka in gästerna, men de har även behövt tänka om.

– Året har varit tufft, det har varit en enorm inflation. Vi har jobbat jättemycket med innovation för att kunna bemöta inflationen som har inneburit en kostnadsökning på uppåt 25 procent. Jag tror mycket på innovativa sätt att laga mat. Protein är exempelvis den dyraste råvaran, där kan man arbeta med att ha proteinet som ett tillägg till maträtten, vilket också gynnar klimatmålen vi arbetar för, förklarar Tina Hellstadius.

Hur ser 2024 ut för er?

– Vi är ju väldigt positiva, nästan så man skäms över att det har gått så bra, säger Tina skämtsamt och tillägger:

– Vi kommer fortsätta växa, öppna fler restauranger och siktar på en stark tillväxt.

De kommer även satsa på att visa sig mer och berätta vilka de är.

– Vi är ganska okända för att vara Sveriges största restaurangbolag, vi brukar kalla oss ”restaurangdoldis” och det ska vi ändra på.

Förutom att branschen har tampats med att få in gäster i lokalerna har även branschen kämpat med brist på arbetskraft. Något som Compass Group ser som sin stora utmaning inför nästa år.

– Rekryteringen är en utmaning. Vi växer ganska snabbt och det innebär att många människor behövs rekryteras, men det är en brist på kockar idag.

I höstas beslutade regeringen att höja försörjningskravet för den som ansöker om arbetstillstånd i Sverige. För att få arbetstillstånd krävs en lön som uppgår till minst 27 360, ett beslut som oroar branschen.

– Även det kommer slå hårt mot restaurangbranschen.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065