23948sdkhjf

Burgarkrisen: Även Bastard tvingas stänga restauranger

Visst blir det konstigt att stänga restauranger när man inte gjort det tidigare, menar Simon Wanler, vd för Bastard Burgers, som stängt en av två restauranger i Kalmar.

De senaste årens burgarexpansion har börjat halta betänktligt i lågkonjunkturen. Flera mindre kedjor har försatts i konkurs eller gått in i rekonstruktion och nu syns tecken på att även de stora kedjorna börjar få problem. 

Tidigare i veckan försattes bolaget bakom de svenska TGI Fridays-restaurangerna i konkurs och nu tvingas även Bastard Burgers se över sitt restaurangnät. 

Den norrländska burgarkedjan, som expanderat snabbt sedan starten för åtta år sedan och är störst efter Brödernas bland de nya spelarna, har stängt sin restaurang på Kvarnholmen i Kalmar. Det är den tredje Bastard-restaurangen som stänger efter att kedjan hastigt lämnade Gävle sommaren 2023 och efter en stängning på Arlanda.

– Det har inte gått så pass bra att vi kan hålla igång två restauranger i Kalmar, säger vd Simon Wanler till Barometern.

På skyltfönstret hänvisar man i stället kunderna till restaurangen i köpcentrumet Giraffen. 

– Tiderna förändras. När vi startade i Kalmar gick det så bra i Giraffen. Men nu är hela restaurangbranschen påverkad. Vi såg också att när vi öppnade i city att vi tog en del av gästerna från Giraffen.

Konkurrensen i den småländska staden är tuff. På senare år har Mr York adderat två restauranger samtidigt som Texas Longhorn och Shady Burgers stängt sina restauranger efter konkurser. Texas Longhorn gör dock ett nytt försök i Kalmar med nya franchisetagare med öppning nu i mars.

Bastard Burgers har 75 restauranger runt om i landet. Expansionen har stannat av och kedjan fokuserar i stället på att höja gästupplevelsen på existerande restauranger. 

– Visst blir det konstigt att stänga restauranger när man inte gjort det tidigare, säger Simon Wanler.

Koncernen omsatte förra året cirka 700 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047