23948sdkhjf

Ingen kvinna till final i Årets kock

Klart att det blir en manlig vinnare i år efter att sex män kvalificerat sig till finalen av Årets kock 2024.

Efter två år i rad med kvinnliga vinnare i Årets kock är tävlingen tillbaka i gamla hjulspår. Alla finalister i Årets kock 2024 är män. Det står klart efter veckans två tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola.

– Temat i år har varit kvalitet på matlagningen. Det är därför vi valt att fokusera på få noggrant utvalda råvaror som kvalfinalisterna sedan fått utnyttja till max, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets Kock 2024, i en kommentar.

Följande sex kockar har gått vidare till finalen av Årets Kock 2024:

  • Michael Andersson, Celeste/Frilans Petite Gastronomi, 368 poäng.
  • Lars Niklasson, ISS Danske Bank, 354 poäng.
  • Harald Linder, Persona, 343 poäng.
  • Magnus Åkerström, Bibliothek, 339 poäng.
  • Tobias Arndt, Aristo, 331 poäng.
  • Mikael Feuk, Gastro Gaspari, 321 poäng.

– De sex finalisterna håller absolut toppklass och det ska bli intressant att se vad de hittar på i finalen. Att idag få bevittna hur de behandlar råvarorna och får fram olika unika smaker i sina rätter är väldigt imponerande. Det märks att de lagt ner sin själ i matlagningen, sa juryordförande Jonas Dahlbom i en kommentar efter tävlingen.

Nytt för i år är att de sex finalisterna fått en sommaruppgift som handlar om att konservera råvaror från växtriket som sedan ska ingå i en av uppgifterna när den den stora finalen genomförs den 17 oktober.

Förra året vanns tävlingen av Desirée Jaks som tog över titeln efter Jessie Sommarström. Sommerström var 2022 den första kvinnan att vinna titeln Årets kock sedan Kristina Pettersson 1988.

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047