23948sdkhjf

Upp till 23 000 per person – här är de dyraste restaurangerna 2024

I Sverige är det dyrast på restaurang Frantzén med en meny på 4 800 kronor per person.

Chef's Pencil har tagit fram en lista på de dyraste menyerna i år från Michelin-restauranger runt om i världen. Undersökningen inkluderar inte specialmenyer som endast erbjuds en gång.

Den dyraste menyn landar på 23 500 per person och erbjuds på Ginza Kitafuku i Tokyo. På menyn serveras echizenkrabba, en typ av snökrabba som fångas just från Echizenkusten i Japan. 

Det är inte vilken echizenkrabba som helst utan en kiwami, vilket innebär att den har specifika krav. Till exempel måste den väga över 1,5 kilo och ha en ryggsköldsbredd på 14,5 centimeter. Detta gör rätten ännu mer exklusiv. Endast 0,04 procent av alla echizenkrabbor som fångades 2021 var kiwamikrabbor.

På andra plats kommer Ultraviolet by Paul Pairets meny på 13 500 kronor per person. Restaurangen i Shanghai erbjuder en teaterlikupplevelse och maten blandar fransk cuisine med ett flertal globala influenser. 

Tredje plats tas av Caviar Russe i New York med en meny på 10 700 kronor. Den billigaste menyn bland de topp-10 dyraste restaurangerna hamnar på 7 553 kronor per person. 

Den dyraste svenska restaurangen, Frantzén i Stockholm, hamnar längre ned på listan med en meny som kostar 4 800 kronor per person. 

Dyraste Michelin-restaurangerna räknat på meny per person

Ginza Kitafuku, Tokyo, Japan,  23 592 kronor
Ultraviolat by Paul Pairet, Shanghai, Kina, 13 559 kronor
Caviar Russe, New York, USA, 10 748 kronor
Masa, New York, USA, 10 474 kronor
Azabu Kadowaki, Tokyo, Japan, 10 308 kronor
Quince, San Francisco, USA, 8 765 kronor
Alchemist, Köpenhamn, Danmark, 8 379 kronor
Sazenka, Tokyo, Japan, 8 214 kronor
Guy Savoy, Paris, Frankrike, 7 883 kronor
Ginza Fukuju, Tokyo, Japan, 7 553 kronor

Källa: Chef's Pencil

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079