23948sdkhjf

Fem män och en kvinna till final i Årets kock

Kreativiteten i fokus under kvaltävlingen. Juryn hyllar nivån på finalisterna.

18 kockar har blivit sex. Fem män och en kvinna är klara för finalen i Årets kock 2025.

Nytt för i år var ett friare upplägg där de tävlande fick tillgång till hela råvarukorgen under hela kvaltävlingen och lämnade in sin receptbeskrivning först 30 minuter före servering.

– Temat i år har varit att lyfta fram kockarnas kreativitet under verklighetstrogna förhållanden. Vi ville se hur de använder råvaror och tekniker för att skapa spännande, välgjorda rätter utan förträning, säger Viktor Westerlind, tävlingsledare för Årets kock 2025.

Kvaltävlingen genomfördes den 12-13 juni. Den första dagen tillagade deltagarna sitt inskickade bidrag från receptkvalet. De tolv kockar som fick högst poäng gick vidare till den andra tävlingsdagen där uppgiften var att tillaga en vegetarisk sparrisrätt samt en rätt med fårtacka som huvudråvara.

De sex kockar som fick högst totalpoäng i kvaltävlingen har kvalificierat sig till finalen av Årets kock 2025 som avgörs den 2 oktober på Annexet i Stockholm. Enligt Helena Kugelberg, vd för Årets kock, kommer det då att introduceras nya spännande moment.

– Det är en fantastisk nivå på finalisterna i år. De visar inte bara teknisk skicklighet utan också en enorm kreativitet och fingertoppskänsla. Det är tydligt att de verkligen brinner för sitt hantverk och det ska bli otroligt spännande att följa dem i finalen, säger juryordförande Jonas Dahlbom.

De sex kockarna som gått vidare till finalen av Årets kock 2025:

  • Ida Bauhn, Nour, 389 poäng.
  • Magnus Åkerström, Bibliothek, 338 poäng.
  • Robin Frank Lindqvist, Koka och Björns Bar, 337 poäng.
  • Mikael Feuk, Gastro Gaspari, 334 poäng.
  • Luqaz Ottosson, Restaurang Rot och Fabriken Furillen, 314 poäng.
  • Jesper Wallqvist, Restaurang Tre Bröder, 314 poäng.

Artikeln är en del av vårt tema om Tävling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099