23948sdkhjf

Toppnamn tävlar om plats i Bocuse d'Or

Magnus Lindström på Swedish Taste, Tommy Myllymäki på Julita Värdshus och Anders Vendel på Vendel at Sturehof är de tre toppnamn som ska slåss om att få representra Sverige i Bocuse d'Or.
Nu har styrelsen för Gastronomi Sverige valt ut de tre kockar som ska tävla om en plats i Bocuse d'Or Europe och Bocuse d'Or i Lyon. Det är tre mycket erfarna kockar och krögare som står mot varandra: Magnus Lindström på Swedish Taste, Tommy Myllymäki på Julita Värdshus och Anders Vendel på Vendel at Sturehof är de tre toppnamn som ska slåss om att få representra Sverige i Bocuse d'Or.

Man har i samråd med de tävlande beslutat att flytta fram datumet för uttagningsfinalen till Bocuse d’Or till den 19 januari 2010 eftersom det behövs mer tid till träning och förberedelse inför tävlingen.

Paul Svensson representerar tävlingsgruppen i Bocuse d'Or.

Kommentarer kring de uttagna?
- Jätteroligt att vi har fått sådana toppnamn som vill vara med. Den förra satsningen har gjort att intresset har vuxit, och det är duktiga profilerade kockar som vill göra ett försök, de är rutinerade tävlingskockar allihopa.

Hur många hade ni att välja mellan?
- Det får man inte veta!

Hur har ni valt ut dem?
- Det är ett vanligt förfarande, de har skickat in en bild i kombination med recept, så tittar tävlingsgruppen på hur långt de kommit utvecklingsmässigt och hur nära de kommer en Bocuse d'Or-produkt.

Vad blir det för råvaror på uttagningen?
- Det är samma som på EM i Geneve som gäller. White sterling, hälleflundra och kalvrygg. I kötträtten ska man även använda mule, bräss eller fot i garnityrerna. Det ska vara två garnityrer till varje rätt. i övrigt är matlagningen helt fri. Tanken med att ha samma råvaror i den svenska uttagningen är att de ska ha kommit en bit på vägen redan innan EM. Sedan blir det nya förutsättningar i Lyon.

Förra årets kandidat, Jonas Lundgren, satsade ett års heltidsjobb på Bocuse d'Or. Alla dessa tre driver egna krogar, kommer de att hinna med en Bocuse d'Or-satsning?
-Man måste förankra ett deltagande med både med familj och anställda, och kunna klippa under en period och bara fokusera på det här - för det handlar om heltid. Man kan säkert finnas tll hands för krogen, på telefon och liknande, men det blir svårt att jobba med något annat under den här perioden. Konkurrensen har ju tätnat enormt.

Ska ni förändra något i den nya strategin?
- Vi ska titta på orgnanisationen och tänket kring coachrollen och hur vi ska jobba fram recepten. Den tävlande ska förhoppningsvis kunna satsa uteslutande på maten. Det är så mycket annat runt omkring, estetik, presentera sig själv och sitt land. Det är nya regler om att de tävlande bara får välja på tre fat, det är jättebra tycker jag, allt ramverk för kreativitet är positivt. Får en kock jobba helt fritt blir det lätt svårt, gränserna blir otydliga och det blir frustrerande.

Ser du några trender i maten i Bocuse d'Or?
- Målsättningen är att få produkten att bli mer restauranganpassad. Den ska fortfarande ha den här överdådiga presentationen, men ändå ha en naturlighet och kunna serveras på restaurang. Länge har vi ju sett de här petit-four-faten, vi vill vill behålla det exklusiva men med mindre fokus på det tekniskt formade och mer fokus på naturlig restauranganpassad matlagning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.05