23948sdkhjf

Bocuse-Alex lovar laga godaste veganmaten

Nu har den andra tävlingsrätten i Bocuse dÓr 2017 presenterats. För första gången i Bocuse-tävlingen gäller för de tävlande att laga toppmat av enbart veganska råvaror. Inget, kött, fisk eller mejeripodukter är tillåtna. – Det är fantastiskt inspirerande att få lägga fullt fokus på vegetariska råvaror. Ambitionen är nu att skapa den godaste vegan-rätt som går att tillagas. Jag känner mig lyckligt lottad som är med just i år för det här känns nytt och modernt, säger Alexander Sjögren bilden, Sveriges kandidat i Bocuse.
I veckan presenterades tallriksrätten för de tävlande – en helt vegansk rätt. Tidigt i höstas meddelades den klassiska Lyon-rätten Bressekyckling och skaldjur till fatpresentationen. I januari är uppgiften för första gången en helt vegansk rätt presenteras med utgångspunkt från frukt, grönsaker, spannmål, frön och baljväxter. Inga mejeriprodukter eller ägg är heller tillåtna.

– Det är överraskande och roligt att fransmännen nu sticker ut hakan och tar ytterligare ett steg i den gastronomiska utveckling vi sett mycket av i norra Europa de senaste åren. Det är otroligt spännande att arbeta med vegetariska produkter rakt igenom, något som också kommer att bli utmanande för många av de tävlande, säger Henrik Norström, president i Svenska Bocuse d’Or Akademien.

Sveriges representant i Bocuse d’Or, 2017 är Alexander Sjögren, bronsmedaljör i Kock-EM i Budapest, vilket säkrade platsen i VM i Lyon i januari 2017. Sedan i somras har han ägnat sin tid till tävlingen och tränar på faträtten. Om en månad ska receptet på den veganska tallrikspresentation skickas in.

Faktabald Bocuse

De tävlande kommer att få en lista på 146 ingredienser att välja ifrån till den veganska tallrikspresentationen. Till det får de välja två ingredienser som representerar det egna landet. Rätten får vara varm eller kall eller både och.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14