23948sdkhjf

Bucht sätter igång stort matsvinnsarbete

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Idag möts bransch och politiker för att koordinera kampen mot svinnet.

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket håller på att ta fram en handlingsplan för minskat matsvinn. Detta för att Sverige ska bidra till det övergripande Agenda 2030-målet om att matsvinnet ska halveras till år 2030.

Läs också: Hon är ny chef på Livsmedelsföretagen

Som en del i detta bjuder landsbygdsminister Sven-Erik Bucht idag in aktörer och myndigheter till en kick-off.

Under dagen presenteras bland annat erfarenheter från framgångsrikt matsvinnsförebyggande arbete i Storbritannien och Norge och hur de där samarbetar för att minska svinnet i hela livsmedelskedjan.

Från dagligvaruhandeln deltar bland annat Svensk Dagligvaruhandel tillsammans med branschorganisationerna LRF och Livsmedelsföretagen.

Under kick-offen kommer dagligvaruhandeln bland annat lyfta branschens insatser för att förhindra att svinn över huvud taget uppstår, exempelvis genom satsningar på mer utvecklade logistiksystem som effektiviserar flödet och ger en bättre kontroll. Vikten av att de offentliga aktörerna även arbetar för att få till ett standardiserat sätt att mäta matsvinnet kommer också att tas upp.

– Den stora gemensamma utmaningen är att komma åt matsvinnet i hushållen, där den största andelen uppstår. Här måste alla aktörer hjälpa till att informera och underlätta för konsumenterna. En annan stor utmaning är att vi behöver ett standardiserat sätt att mäta matsvinnet, säger Anders Svensson ordförande i Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.



Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Sibylla där två vägar möts

20 000 fordon varav mycket ren yrkestrafik ska borga för gott gästunderlag för ny restaurang.

Kock i matkassesamarbete

Livsmedelsverket stoppar försäljning av 52 ton nuggets

Frantzén öppnar i Astoria

Öppnar brasseri i tidigare biograf på Nybrogatan i Stockholm.

Årets konditor är från Göteborg

Desserten ”Slänggungan” imponerade särskilt på juryn.

Vann med havsabborre

Tog hem europeisk tävling för kockar inom mötesindustrin, Copper Skillet.

Nyhetsbrev

Bro Burger öppnar nytt

Arkiv

Två gånger gästspel

Renässans för kålroten

Här växer Max - öppnar fjärde restaurangen i Örebro

Burgerkedja på offensiven

De kan vinna Utstickarpriset 2018

Urban Deli snor ny vd från Ica

Axfoods-bolaget Urban Deli rekryterar Icas affärsområdeschef för färskvaror. ”Tar med mig mycket kunskap.”

Explosionen: Öppnar 104 butiker

Sju till nio butiker i veckan öppnas när kedjan nu sätter igång en enorm butiksexpansion för att konkurrera med restauranger och dagligvaruhandel. ”De har nog inte insett hur farliga vi blir”.

Nu stundar premiär för Restaurang Nationalmuseum

Krögaren och kocken Fredrik Eriksson i startgroparna för att öppna nya restaurangen som blir hans tredje i Stockholm.

Gör upp om godaste och mest innovativa smörgåsen

De får uppdrag av Jordbruksverket att öka eko-kunskapen i offentlig sektor

"Det är fantastiskt roligt"

Löfbergs startar kaffeuppropet "Drick upp"

Bolaget vill minska svenskarnas kaffeslöseri.

Storslam för Sverige i Gröt-VM

Plockade hem två förstaplaceringar.

Matsalsnestor firar jämnt

En legend inom svenskt restaurangliv, Uno Hedman, fyller 90 år i dag den 5 oktober.

Snart dags för Restauranggalan

Nedräkningen har börjat och om knappt två veckor vet vi vilka 17 som tar hem vinsten i årets upplaga av Restauranggalan. Här är finalisterna.

Sju miljoner bullar under en dag

Fem kvinnor i konditorfinal

Smakteam ska hjälpa Gibrand nå pallplats

Årets Fjällkock korad

Framtidslöfte - bästa commis utsedd

De vann för hållbarhetsarbete

Han är ny vd för Södra Teatern

Långa köer kostar 16,4 miljarder

Så ska Max minska klimatutsläppen

Växtbaserat på gourmetnivå

Oumph till Pizza Hut

Färdiglagat à la Operakällaren

Årets Arbetsplats – fyra finalistfilmer

Inbromsad tillväxt i restaurangnäringen

Från Copenhagen Plaza till The Lodge

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138