23948sdkhjf

Bucht sätter igång stort matsvinnsarbete

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Idag möts bransch och politiker för att koordinera kampen mot svinnet.

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket håller på att ta fram en handlingsplan för minskat matsvinn. Detta för att Sverige ska bidra till det övergripande Agenda 2030-målet om att matsvinnet ska halveras till år 2030.

Läs också: Regeringen vill förenkla hanteringen av vildsvinskött

Som en del i detta bjuder landsbygdsminister Sven-Erik Bucht idag in aktörer och myndigheter till en kick-off.

Under dagen presenteras bland annat erfarenheter från framgångsrikt matsvinnsförebyggande arbete i Storbritannien och Norge och hur de där samarbetar för att minska svinnet i hela livsmedelskedjan.

Från dagligvaruhandeln deltar bland annat Svensk Dagligvaruhandel tillsammans med branschorganisationerna LRF och Livsmedelsföretagen.

Under kick-offen kommer dagligvaruhandeln bland annat lyfta branschens insatser för att förhindra att svinn över huvud taget uppstår, exempelvis genom satsningar på mer utvecklade logistiksystem som effektiviserar flödet och ger en bättre kontroll. Vikten av att de offentliga aktörerna även arbetar för att få till ett standardiserat sätt att mäta matsvinnet kommer också att tas upp.

– Den stora gemensamma utmaningen är att komma åt matsvinnet i hushållen, där den största andelen uppstår. Här måste alla aktörer hjälpa till att informera och underlätta för konsumenterna. En annan stor utmaning är att vi behöver ett standardiserat sätt att mäta matsvinnet, säger Anders Svensson ordförande i Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Prinsen fortsätter traditionen – med i Årets kock-juryn

Restaurang med takterass i nya Sergelhuset

Anrikt konditori i konkurs

Men det mer än 150 år gamla konditoriet kan leva vidare.

Minskad försäljning för convenience

Spendrups och matbloggare bland finalisterna i Dagligvarugalan

Ny affärsområdeschef för Sabis restauranger

Nyhetsbrev

Internationell stjärnglans i Årets kock-juryn

Arkiv

Glass i stora kajaklass

Pontus nya koncept: franskt bistrocafé

Här hamnar Axfoods nästa snabbgross-butik

McDonald's nya skylt för elladdning

Han är årets världskonditor

Hoppas få fler intresserade av choklad.

Krögarna bakom Jim & Jacob öppnar ny krog

Harrys växer

Absolut har startat resan mot 100 procent nedbrytbar flaska

Han blir ny vd på Delicato

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119