23948sdkhjf

Bucht sätter igång stort matsvinnsarbete

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Idag möts bransch och politiker för att koordinera kampen mot svinnet.

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket håller på att ta fram en handlingsplan för minskat matsvinn. Detta för att Sverige ska bidra till det övergripande Agenda 2030-målet om att matsvinnet ska halveras till år 2030.

Läs också: Regeringen vill förenkla hanteringen av vildsvinskött

Som en del i detta bjuder landsbygdsminister Sven-Erik Bucht idag in aktörer och myndigheter till en kick-off.

Under dagen presenteras bland annat erfarenheter från framgångsrikt matsvinnsförebyggande arbete i Storbritannien och Norge och hur de där samarbetar för att minska svinnet i hela livsmedelskedjan.

Från dagligvaruhandeln deltar bland annat Svensk Dagligvaruhandel tillsammans med branschorganisationerna LRF och Livsmedelsföretagen.

Under kick-offen kommer dagligvaruhandeln bland annat lyfta branschens insatser för att förhindra att svinn över huvud taget uppstår, exempelvis genom satsningar på mer utvecklade logistiksystem som effektiviserar flödet och ger en bättre kontroll. Vikten av att de offentliga aktörerna även arbetar för att få till ett standardiserat sätt att mäta matsvinnet kommer också att tas upp.

– Den stora gemensamma utmaningen är att komma åt matsvinnet i hushållen, där den största andelen uppstår. Här måste alla aktörer hjälpa till att informera och underlätta för konsumenterna. En annan stor utmaning är att vi behöver ett standardiserat sätt att mäta matsvinnet, säger Anders Svensson ordförande i Svensk Dagligvaruhandel i ett pressmeddelande.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Nyhetsbrev

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Arkiv

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Svensk kock ny nordisk mästare

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Cannabisglass nästa för Ben & Jerry's

Hållbart när Smaka på Stockholm drar igång

Sju nya McDonald's start på kraftig expansion

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

Var fjärde matställe bluffar – serverar inte det som utlovats

53 av 199 undersökta serveringar hade inte parmaskinka eller parmesanost på tallriken.

Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Kopparbergs backar

Massor av sommarjobb i restaurangbranschen

Han går från Spotify till Gastrofy

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.183