Foodhills: "Vi vill bli ledande i Europa"

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Företaget tar över Findus anläggning i Bjuv från 1 mars – kommer bygga center för cirkulär livsmedelsproduktion.

Som aviserat igår presenterar Foodhills och Findus i dag (tisdag) resultatet av de förhandlingar man hållit under den senaste tiden. Det står nu klart att Foodhills kommer att ta över Findus anläggning i Bjuv, med start 1 mars.

”Matens Silicon Valley”
Man berättar också att man kommer att göra anläggningen till vad man kallar "ett innovativt livsmedelscentrum", där fokus kommer att ligga på att producera hållbar mat.

– Vi vill realisera Findus tankar om att göra Bjuv till matens Silicon Valley. Vår vision är att bli ledande i Europa på system för cirkulär livsmedelsproduktion och bidra till en hållbar global utveckling, säger Foodhills ordförande Bengt Persson.

Ett femtiotal intresserade företag
I och med Foodhills övertagande kommer man att göra omfattande investeringar för att kunna göra realitet av visionen. Samtidigt kommer man att bjuda in fler aktörer som har liknande visioner som företaget.

– Foodhills vill vara en katalysator som tillsammans med andra företag, myndigheter, offentliga aktörer och universitet stimulerar innovation, kunskapsutveckling och sysselsättning i syfte att utveckla en hållbar cirkulär livsmedelsproduktion. Målet är att bli ett internationellt föredöme, säger Bengt Persson.

I dag är man i samtal med ett femtiotal intresserade företag, och ett första företag är redan klart för inflytt i maj, rapporterar TT.

Läs också: Foodhills ordförande fattar klubban i Livsmedelsakademin

Dessutom kommer man till en början att samarbeta med tidigare ägaren inom forskning och utveckling, samt inom områden som cirkulära matkedjor och fryslager. Detta kan i framtiden också komma att utvecklas till ytterligare samarbeten, säger Findus Sveriges ordförande Peter Odemark i en kommentar.

Återställning av sysselsättningen
Foodhills har tidigare lagt en bedömning om att kunna skapa lika många jobb som försvann när Findus lade ner sin verksamhet på orten. Man beräknar att det sker inom de tre närmsta åren, efter att nya företag flyttar in efterhand.

Bakom den vision man nu målat upp ställer sig även Bjuvs kommun tillsammans med Region Skåne, som ser en framtida ökad sysselsättning i kommunen men också att planerna faller i linje med den svenska livsmedelsstrategin.

Även landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som närvarade vid tisdagens presskonferens, ser mycket positivt på nya ägarens etablering.

– Det är en nystart för Findusanläggningen och det är viktigt för Bjuv, det är viktigt för Skåne, men det är också viktigt för hela livsmedelssverige, säger Sven-Erik Bucht (S) till TT.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Restaurangen som blir navet i nya Bank Hotel

Så firar Vassa Eggen och TAKO Europride

Tar fram regnbågsmenyer till förmån för välgörenhet.

TV: Intervju med Sebastian Gibrand

Krönika: I kvalet inför valet

Chefredaktör Lisbeth Rauden skriver om demokrati, humanism och Bruce Hills gastronomiska budskap.

LISTA: Felen du ska undvika vid restaurangstart

Andreas Moene, vd konsultföretaget PreOpening verksamma inom hotell, restaurang och hospotality, guidar med sina bästa tips.

Kända ansikten tar över NK:s saluhall

Nyhetsbrev

Esperanto i konkurs

Arkiv

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Här är finalisterna i Årets Kock

Åtta kockar möts under finaldagarna i september.

EM-silver till Sverige i Bocuse

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Restaurangerna fortsätter att öka

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.207