23948sdkhjf

Glutamat ska begränsas av EU

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

EU-myndigheten Efsa ser att användningen av glutaminsyra och glutamat är för hög. Nu ska förhandlingar i EU-kommissionen leda till någon form av begränsning.

I en ny riskbedömning utförd av Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, drar man slutsatsen att konsumenter får i sig mer av tillsatserna glutaminsyra och glutamat än vad man tidigare beräknat. Därför startar nu EU-kommissionen ett arbete för att se över användningen av tillsatserna i livsmedel.

I dag är smakförstärkarna godkända i många olika kategorier av livsmedel, och förekommer även naturligt i mat. Det är något som Efsa också räknat med i sin värdering. När de förekommer som tillsatser måste de anges i ingrediensförteckningen – men när det kommer till exempelvis jästextrakt, som har höga halter glutaminsyra naturligt, syns det inte i förteckningen.

Läs också: Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

Det gör att det är svårt för konsumenter att själva välja bort ämnet, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog vid Livsmedelsverket – en av myndigheterna som nu är med i de förhandlingar som hålls i EU-kommissionen om hur ämnena ska begränsas.

Läs också: Livsmedelsverket ratar GMO-märkning

Hur begränsningarna kan komma att se ut är inte fastlagt, men det kan både röra sig om en minskad mängd i vissa typer av mat och att förbjuda dem helt i vissa kategorier.

– Syftet med begränsningarna är att skydda de känsligaste grupperna, exempelvis barn. Men i likhet med många andra ämnen i maten så påverkas inte hälsan av den mängd glutaminsyra och glutamat man får i sig vid normal konsumtion, säger Nils-Gunnar Ilbäck i en kommentar.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.165