Glutamat ska begränsas av EU

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

EU-myndigheten Efsa ser att användningen av glutaminsyra och glutamat är för hög. Nu ska förhandlingar i EU-kommissionen leda till någon form av begränsning.

I en ny riskbedömning utförd av Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, drar man slutsatsen att konsumenter får i sig mer av tillsatserna glutaminsyra och glutamat än vad man tidigare beräknat. Därför startar nu EU-kommissionen ett arbete för att se över användningen av tillsatserna i livsmedel.

I dag är smakförstärkarna godkända i många olika kategorier av livsmedel, och förekommer även naturligt i mat. Det är något som Efsa också räknat med i sin värdering. När de förekommer som tillsatser måste de anges i ingrediensförteckningen – men när det kommer till exempelvis jästextrakt, som har höga halter glutaminsyra naturligt, syns det inte i förteckningen.

Läs också: Sockrets hälsoeffekter ska utredas

Det gör att det är svårt för konsumenter att själva välja bort ämnet, säger Nils-Gunnar Ilbäck, toxikolog vid Livsmedelsverket – en av myndigheterna som nu är med i de förhandlingar som hålls i EU-kommissionen om hur ämnena ska begränsas.

Läs också: Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

Hur begränsningarna kan komma att se ut är inte fastlagt, men det kan både röra sig om en minskad mängd i vissa typer av mat och att förbjuda dem helt i vissa kategorier.

– Syftet med begränsningarna är att skydda de känsligaste grupperna, exempelvis barn. Men i likhet med många andra ämnen i maten så påverkas inte hälsan av den mängd glutaminsyra och glutamat man får i sig vid normal konsumtion, säger Nils-Gunnar Ilbäck i en kommentar.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Esperanto i konkurs

Värmdö-cider bäst i landet

"Det är en ciderrevolution på gång i Sverige", säger anordnaren Spritmuseum, som också pekar på hög kvalitet bland årets tävlande.

Hovmästare ny chef på Röda Korset

Bärfrämjandet: Jordgubbsbrist i hetaste veckan

Bordsservering på McDonald´s

Kocknätverk gästade Svenska Kocklandslaget

Nyhetsbrev

Livsmedelsverket synar blodiga trendburgare

I ett nytt kontrollprojekt ska 500 inspektioner av restauranger genomföras i landet –

Arkiv

Här är finalisterna i Årets Kock

Här är det åtta kockarna som är vidare till finaltävlingarna i september.

Fem till final i Årets Konditor

Här är finalisterna till årets upplaga av tävlingen. Finalen äger rum i Stockholm i oktober.

Rekryteringsräd för Fredrik Eriksson

Kocken och krögaren utökar personalstyrkan och därtill går några medarbetare in på nya positioner inför stundande öppning av Restaurang Nationalmuseum i höst.

Svensk kock ny toppchef på Singapore Airlines

Styrelseledamot av Svenska Kockars Förening och Food & Beverage Manager på Thanda Group har fått en ny tjänst som executive chef på Singapore Airlines.

Trio bakom ny vinbar

De ligger bakom nya vinbaren Oas på Drottninggatan i Stockholm.

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Reitans rockad – hon blir ny vd i Sverige

25 producenter prisade för "bästa landskapsmat"

Han tar plats i Stureplansgruppen

Petter Stordalens investeringsbolag blir en av hotell- och restaurangföretagets största ägare.

Fontana vann nyinstiftat pris

Norrmejerier: Brist på Västerbottensost

EM-silver till Sverige i Bocuse

Tävling
Konditorerna tog EM-guld

Svenska konditorlandslaget vann europeiska mästerskapen i konditori i Turin.

Restaurangerna fortsätter att öka

Besöksrekord för Vegomässan

Med 5 600 besökare och 106 utställare blev helgens arrangemang i Nacka Strandsmässan den största Vegomässan hittills.

Ska möta flexitarianen

Skapar eventdel om 4 000 kvadratmeter

Max expanderar i Skåne

Tävling
Följ Bocuse direkt

Tävling
Team Sweden kör så det ångar

Paolo Robertos pizza kommer till macken

Från ölhak till bageri

Max lanserar klimatpositiva burgare

Tävling
Gibrands totala Bocuse-satsning

Jobb & Karriär
Ny chef på Max

Stoppar en miljon sugrör - för miljön

Jobb & Karriär
Starbucks ordförande avgår

Värmeslag på krogen
Krögare mitt i stan

Thåström tillbaka på systemet

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.229