23948sdkhjf

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Miljömyndigheterna ger ok till fördubblad produktion.

Whiskytillverkaren Box destilleri vill expandera till fler marknader – och för det behöver man också öka produktionen.

En ansökan om dubblingen skickades därför in till miljö- och byggnämnden i Kramfors, som nu beslutat att godkänna produktionsökningen, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Myndigheterna bedömer genom ett provisoriskt tillstånd att det närliggande reningsverket i Nyland kan ta emot avlopp motsvarande 3 900 personers utsläpp från destilleriet.

Läs också: Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

– Avlopp från bagerier, slakterier, destillerier innehåller en hel del organiskt material att bryta ner. Box avloppsvatten motsvarar ungefär 2 400 personers avlopp, säger miljö- och byggchef Siv Sundström till tidningen.

Dock står reningsverket inför en ombyggnad vilket gör att destilleriet till en början måste skicka avloppet med tankbil till ett annat reningsverk. Slutgiltigt beslut tas nästa höst – innan dess ska nämnden också ska saker som buller och kemikaliehantering i beaktande.

Box destilleri står dessutom inför ett namnbyte senare i månaden. Efter den egenanordnade festivalen i slutet av juni kommer man byta namn till High Coast Distillery och märket High Coast Whisky på grund av risk för en varumärkeskonflikt med det Bacardi-ägda whiskyföretaget Compass Box.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Jinx utökar – öppnar restaurang

Bastard Burgers växer i Stockholmsområdet

Ytterligare två etableringar klara för den snabbväxande kedjan.

Ung Sigtunakock bäst i världen

Niclas Jansson segrade i Copper Skillet-finalen i Toronto.

Världsrekord i whiskyprovning

Guinness World Records har godkänt rekordet.

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Från lagerlokal till hotell med takbar

Blique by Nobis öppnar den 26 april.

Nyhetsbrev

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Arkiv

Calle P-gänget bakom ny bar

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Årets kock får nya ägare

Spendrups och Arla tar över från Restaurangakademien.

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Falafel basen i stjärnkockarnas nya snabbmatskoncept

Täby Deli invigs den 11 april – Fafelle öppnar i slutet av maj.

Fotografiskas eget öl bryggs på överblivet bröd

Hipster-Söder får egen Max-burgare

Tre specialprodukter på Max nya flaggskeppsrestaurang vid Medborgarplatsen.

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Egen vinautomat på hotellrummet

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

Ny inköpsansvarig på Urban Deli

Stjärnkock vill öka kunskapen om självmord

Anton Bjuhrs mamma tog sitt liv – nu blir han ambassadör för Suicide Zero.

Grands nya bakficka hedrar legendarisk krögare

Vegomässan ställs in

EU kan förbjuda "vegoburgare" – vill undvika förväxling

Äntligen invigningsdatum för Max flaggskepp vid Medborgarplatsen

Firar med att introducera en ny Medis-burgare.

Burger King lanserar ”blödande” veganburgare

Här öppnar Taco Bar restaurang nr 45

Veganskt intresserar på nätet

Espresso House tar in ärtdryck

Potatisdrycksföretag tar in 11 miljoner

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.238