23948sdkhjf

Destilleriet får tillstånd för att dubbla

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Miljömyndigheterna ger ok till fördubblad produktion.

Whiskytillverkaren Box destilleri vill expandera till fler marknader – och för det behöver man också öka produktionen.

En ansökan om dubblingen skickades därför in till miljö- och byggnämnden i Kramfors, som nu beslutat att godkänna produktionsökningen, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Myndigheterna bedömer genom ett provisoriskt tillstånd att det närliggande reningsverket i Nyland kan ta emot avlopp motsvarande 3 900 personers utsläpp från destilleriet.

Läs också: Svensk whiskyproducent tvingas till namnbyte

– Avlopp från bagerier, slakterier, destillerier innehåller en hel del organiskt material att bryta ner. Box avloppsvatten motsvarar ungefär 2 400 personers avlopp, säger miljö- och byggchef Siv Sundström till tidningen.

Dock står reningsverket inför en ombyggnad vilket gör att destilleriet till en början måste skicka avloppet med tankbil till ett annat reningsverk. Slutgiltigt beslut tas nästa höst – innan dess ska nämnden också ska saker som buller och kemikaliehantering i beaktande.

Box destilleri står dessutom inför ett namnbyte senare i månaden. Efter den egenanordnade festivalen i slutet av juni kommer man byta namn till High Coast Distillery och märket High Coast Whisky på grund av risk för en varumärkeskonflikt med det Bacardi-ägda whiskyföretaget Compass Box.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nyhetsbrev

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Arkiv

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Ny Brisket & Friends-krog med egen öl

Prisade krögare tar sitt grillkoncept till Stockholms city.

30-40 nya restauranger i McDonald's femårsplan

Menigo omorganiserar och varslar

Här öppnar Max-restaurang nummer 122

Etablerar sig i Västervik – och snart öppnar den första restaurangen på Södermalm.

Framstående kvinnor inom gastronomi prisade

Vinnare i nio kategorier tog emot pris på Stellagalan.

1

Ny krogguide för vegetarianer

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Svampgruvan i Kiruna stängs

Ny vd på Circle K

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.148