23948sdkhjf

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Portello, Vira blåtira, Loranga – Vasa bryggeri sitter på tillverkningen av en del klassiska läskvarumärken och har genom detta satsat på att bli kända som "nostalgibryggeriet".

Ett annat varumärke man suttit på sedan millennieskiftet är Sundsvalls öl, som inte producerats sedan 1970-talet.

Nu ser ägarna att det är dags att börja producera ölet igen, något som gör att Vasa för första gången ger sig in på ölmarknaden.

Läs också: Kiruna får sitt första mikrobryggeri

Det innebär också att man satsar på ett lokalt märke, eftersom man är baserade i Njurunda, söder om Sundsvall.

– Det är en högtidlig känsla att nu även kunna erbjuda öl i vårt sortiment. Och inte vilken öl som helst, Sundsvalls öl som verkligen är en nostalgisk klassiker av rang här i Sundsvall. Det passar in perfekt i vårt nostalgikoncept av drycker, säger Niclas Nilsson, vd för Vasa bryggeri, i ett pressmeddelande.

Krönleins producerar till en början
En utmaning inför starten har bland annat varit att få till samma smak som originalet, något som bryggeriet säger inneburit "många smaktester och detektivarbete".

Läs också: Från kloak till flaska

En annan är själva produktionen – Vasa har undersökt möjligheterna att tillverka i egna lokaler eller hos lokala mikrobryggerier, men valet föll istället på Halmstadsbryggeriet Krönleins.

Enligt Vasa beror det dels på produktionskapaciteten och möjligheten att snabbt kunna lansera produkten, men också för att det Halmstadsbaserade bryggeriet kan pastörisera ölet för längre hållbarhet.

Produktion på hemmaplan
Planen är dock att man själva ska kunna brygga och tappa ölet på hemmaplan i framtiden.

– Vi ser fram emot att inom en snar framtid själva hålla med ölbryggningen i våra lokaler i Njurunda, säger Niclas Nilsson i en kommentar.

Ölet blir ekologiskt och kommer i tre varianter (både lägre och lite högre alkoholhalter) med start i veckan. Först ut blir restauranger och butiker i Sundsvalls-området, och produkten planeras även gå in i Systembolagets beställningssortiment senare i sommar.
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128