23948sdkhjf

Bryggeriet gör öl-debut med nygammalt märke

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Vasa bryggeri tar till en början hjälp av mer etablerade ölbryggare när Sundsvalls öl gör comeback.

Portello, Vira blåtira, Loranga – Vasa bryggeri sitter på tillverkningen av en del klassiska läskvarumärken och har genom detta satsat på att bli kända som "nostalgibryggeriet".

Ett annat varumärke man suttit på sedan millennieskiftet är Sundsvalls öl, som inte producerats sedan 1970-talet.

Nu ser ägarna att det är dags att börja producera ölet igen, något som gör att Vasa för första gången ger sig in på ölmarknaden.

Läs också: Kiruna får sitt första mikrobryggeri

Det innebär också att man satsar på ett lokalt märke, eftersom man är baserade i Njurunda, söder om Sundsvall.

– Det är en högtidlig känsla att nu även kunna erbjuda öl i vårt sortiment. Och inte vilken öl som helst, Sundsvalls öl som verkligen är en nostalgisk klassiker av rang här i Sundsvall. Det passar in perfekt i vårt nostalgikoncept av drycker, säger Niclas Nilsson, vd för Vasa bryggeri, i ett pressmeddelande.

Krönleins producerar till en början
En utmaning inför starten har bland annat varit att få till samma smak som originalet, något som bryggeriet säger inneburit "många smaktester och detektivarbete".

Läs också: Från kloak till flaska

En annan är själva produktionen – Vasa har undersökt möjligheterna att tillverka i egna lokaler eller hos lokala mikrobryggerier, men valet föll istället på Halmstadsbryggeriet Krönleins.

Enligt Vasa beror det dels på produktionskapaciteten och möjligheten att snabbt kunna lansera produkten, men också för att det Halmstadsbaserade bryggeriet kan pastörisera ölet för längre hållbarhet.

Produktion på hemmaplan
Planen är dock att man själva ska kunna brygga och tappa ölet på hemmaplan i framtiden.

– Vi ser fram emot att inom en snar framtid själva hålla med ölbryggningen i våra lokaler i Njurunda, säger Niclas Nilsson i en kommentar.

Ölet blir ekologiskt och kommer i tre varianter (både lägre och lite högre alkoholhalter) med start i veckan. Först ut blir restauranger och butiker i Sundsvalls-området, och produkten planeras även gå in i Systembolagets beställningssortiment senare i sommar.


Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Wallmans Group tappar vd

Bartenderduo bygger meny enligt klassiskt spel

Vd-skifte på Martin & Servera

Martin & Serveras vd och koncernchef lämnar i mars nästa år.

Kalvracks och chartreuse i Bocuse d’Or

Nu skapas rätterna som blir hyllningar till Paul Bocuse och Joël Robuchon.

Så ska Avenyfamiljen bli mer klimatsmarta

När O´Learys själva får välja

Här är de åtta franchisetagarna som hyllas av restaurangkedjan internt.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut två gånger i veckan (tisdag och torsdag).

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ny vd för Lindvalls Chark

Fjärde generationen tar över.

Arkiv

Fika hos Gina Tricot

Hälsokaféet Flik är ett samarbete mellan modekedjan och Juiceverket.

Löfbergs rekordinvesterar i Karlstad

Satsningen kan bli den största investeringen i företagets historia.

Tyska bron vill bygga restaurangbrygga

Nu återinvigs klassisk saluhall

Nyöppnar efter omfattande renovering med flera restauranger och handel.

Från Sabis till Clarion Hotel Sign

Myllymäkis meny tonsatt av Gessle

Nu introducerar Finnair ett musiksamarbete mellan kocken och artisten för att skapa optimal matupplevelse ombord.

Lanserar svensk ekologisk sriracha

Här öppnar Harrys

Prisas ånyo för hållbarhet och envetet fokus på matsvinn

I veckan utsågs han av Vi Konsumenter till Årets Hållbarhetskock.

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Prisas för viltmat

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Trio till köpcentrum

Så vill Martin & Servera och Kronfågel minska matsvinnet

Ska ta vara på gamla värphöns som slaktas utan att köttet används.

Det här är årets bästa charkuterier

Slowfood på ny nivå

En bransch i uppgång

Urban Deli firar tio år med ny bar

Jobb & Karriär
Han blir ny CFO för Menigo

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Mer vegetariskt på tallriken

Här öppnar gastropub

1

Restauranggalan 2018
Luzette bjuder på årets kroginteriör

Till bords!

Kockduo till Frippes

Dumplingkedja öppnar fjärde restaurangen i år

Svenskarna äter mer parmesan än någonsin

Da Matteo med orangeri

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.146