23948sdkhjf

Mentorspris till Hantverkets köksmästare

| Av Pernilla Hansson | Tipsa redaktionen

Han får Karin Franssons mentorpris 2018.

Restaurang Hantverkets köksmästare Stefan Ekengren har tilldelats numera Restaurangakademiens utmärkelse, sedan 2018, Karin Franssons mentorpris 2018.

Han är den första manliga pristagaren att tilldelas utmärkelsen som syftar till att belöna mentorer och förebilder som lyft och utvecklat kvinnliga kockar. och delades ut av Restaurangakademien i samband med finalen av Året Kock.

Stefan Ekengren har närmare 30 års erfarenhet från restaurangbranschen och har bland annat varit köksmästare på Görvälns Slott, Krägga Herrgård och Hotell Borgholm. Sedan 2017 arbetar han på Restaurang Hantverket i Stockholm och under hans ledning vann restaurangen tidningen RS Restauranger & Storköks pris ”Årets Arbetsplats”. Restaurangen är nominerad till priset även i år.

Juryns motivering lyder:
Stefan Ekengren är en lysande förebild och duktig på att lyfta kvinnliga kockar. Det är tydligt att han i första hand respekterar yrkeskunskap framför kön. Stefan är en frisk fläkt som belyser viktiga frågor om kulturen i våra kök, vågar ifrågasätta och lever som han lär.

Läs också: Framtidslöfte - bästa commis utsedd

– Jag känner mig sjukt stolt och hedrad att få det här otroligt fina pris som tidigare endast tilldelats kvinnliga kockar. Jag känner, ännu mer efter att tilldelas detta ett stort ansvar att genom ett bra ledarskap, respekt och sunda värderingar visa vägen i kockbranschen, säger Stefan Ekengren, i en kommentar.

Tidigare vinnare av priset som delas ut sedan 2012 är Pernilla Lundberg, Riche och Teatergrillen, Lina Ahlin, Agrikultur, Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Frida Ronge, Tak, Katarina Westlund, Dackeskolan Mjölby
och Karin Fransson, Hotell Borgholm.

Mer om: Årets Kock
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tapas på svenskt vis på HaQ

Yux Mexican och Yuc Latasian följs av husmanskost på HaQ.

Östermalms saluhall – försenad och fördyrad

Renoveringen av Östermalmshallen 400 miljoner dyrare än planerat.

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

Finaldags för Årets unga kock

Två Michelin-stjärnor till Gastrologik

Krögarduon har väntat sex år på att få lägga till ytterligare en stjärna.

Mr Cake till Göteborg

Nyhetsbrev

De kan bli bästa krog på White Guides gala

Arkiv

KFC-chef dömd för diskriminering

130 år gammalt bageri räddas

Här är finalisterna i Unga bagare 2019

Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Tillträder senast i oktober.

Lista: 89 nya krogar i White Guide

Här är alla nya restauranger som tagit sig in i årets upplaga.

Kafékedjan öppnar i Kina

Joe & The Juice-grundaren avgår som vd

Kaspar Basse har varit den snabbväxande kedjans vd sedan starten 2002.

Nio nya Bastard Burgers-restauranger

Norrländska streetfoodkedjan i snabb expansion – och satsar på helt vegansk meny.

Fullersägt mikrobryggeri till Sverige

Vietnamesiskt på Götgatan

De tilldelas årets Gulddrakar

Gulddrakar till tre restauranger, en bar och ett kafé i Stockholm.

Mackmyra behöver pengar

Coca-Colas första nya smak på tio år

The Fishery till Täby

The Artesian gästspelar på Grand Hôtel

De blir störst på fisk i Sverige

Kvalitetsfisk och Fisk Idag går ihop och skapar Sveriges största fiskgrossist.

Björn Ulvaeus köper Hasselbacken

På väg att förverkliga sin nöjesvision på Djurgården.

Vigårda till Västerås

Han är årets viltkock

Gröna Lund startar restaurangskola

Årets Kombo går till Doktor Mat

Årets street food serveras av Korrito

Östermalmskafé blir Årets Coffee Shop

Världens första veganska Happy Meal

Dags för tionde Krogveckan

Sverige världens fjärde mest veganvänliga land

Restaurangleverantör slutar med tobak

Sologäster välkomnas till Oaxen

Systembolaget varnar vinleverantör

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119