23948sdkhjf

Svampgruvan i Kiruna stängs

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Företaget Spis får lägga ner – direkt efter investering på halv miljon.

Hotell- och restaurangföretaget Spis hade just investerat en halv miljon på odling av Shiitake-svamp i Kirunagruvan när de fick beskedet från hyresvärden LKAB att kontraktet sägs upp och att verksamheten måste avvecklas, det skriver SVT Norrbotten.

Läs också: Debut för svamp med extra D-vitamin

Anledningen till nedläggningen beror dels på att LKAB infört striktare säkerhetsrutiner som inte går att upprätthålla, dels på att LKAB vill avveckla externa verksamheter som kan störa malmproduktionen.

Enligt Spis hade de blivit lovade 10-15 år av produktion men deras möjligheter att få kompensation för den förlorade investeringen är små då LKAB inte har några planer på att kompensera Spis.

– Man gör tyvärr investeringarna på egen risk och avtalet är väldigt tydligt på den punkten. Sedan kan vi bara beklaga att vi gjorde översynen av kontrakten med externa aktörer i gruvan efter att investeringarna var gjorda, säger LKAB:s informationschef Anders Lindberg till SVT Norrbotten.

Mer om: LKAB | Spis | svamp | svampodling
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Ungas matval styrs av värderingar

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Nyhetsbrev

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Arkiv

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Invigning av NK:s nya saluhall

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Mackmyra behöver pengar

Vigårda till Västerås

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.137