23948sdkhjf

Krogkonkurserna fortsätter öka

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Krogkonkurserna ökade kraftigt 2018 och det fortsätter på samma sätt under 2019. Konkurserna i restaurang- och hotellbranschen ökade i januari med 12 procent. Det är den största ökningen av alla branscher som finns med i Upplysningscentralens månadsstatistik. Totalt ökade konkurserna i Sverige med i genomsnitt 5 procent.

Läs också: Antalet krogkonkurser ökade kraftigt 2018

Richard Damberg, ekonom på UC, konstaterar att det varit en tuff start på det nya året för restaurangbranschen.

– Enligt SCB upplever restaurangnäringen en nolltillväxt, bortsett från hotell och trafiknära restauranger, efter flera år av kraftig tillväxt. Det ligger helt i linje med vad vår statistik visar och trenden tycks vara ihållande, trots vår konsumtionsvilja och benägenhet att äta ute.

I restaurangbranschen liksom i byggbranschen ökar också antalet bolag som får sämst riskklass hos UC.

– Ökad konkurrens och ökat användande av aktiebolag som brottsverktyg är två förklaringar till att konkurserna ökar, säger Richard Damberg.

38 företag i restaurang- och hotellbranschen gick i konkurs i januari.

Mer om: konkurs
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Dansk blir vd för svenska McDonald's

Boqueria drar till fjällen

Ett av flera nytillskott på restaurangscenen i Åre.

Hållbarhetspris till matsvinnsentreprenör

Skybar i toppen på Göteborgs nya landmärke

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Nyhetsbrev

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

Arkiv

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.091