23948sdkhjf

Första mousserande vinet från Östergötland

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Vinbonde från Östergötland har tagit hjälp av vinmakare från Champagne.

För sex år sedan planterade Särtshöga Vingård i Östergötland sina första vinstockar. I maj kommer belöningen i form av det första mousserande vinet. Till sin hjälp har de tagit vinmakaren Pierre-Yves Bournérias från oenologiska institutet i Champagne.

– Vi har höga ambitioner för svenskt mousserande vin och efter förra årets rekordskörd är förutsättningarna goda. Vi har både en druva och ett klimat som lämpar sig väl, säger vinbonden Niclas Albinsson som driver den enda kommersiella vingården i Östergötland. 

Pierre-Yves Bournérias har tillbringat den gångna veckan på Särtshöga Vingård. Tillsammans med Niclas Albinsson har fransmannen jobbat i vineriet för att få fram rätt blandning för 2018-års andra jäsning på flaska. Han har också hjälpt till att hitta rätt dosage till det mousserande vinet som Särtshöga släpper i till sommaren. 

 Jag uppmärksammade Sverige som ett potentiellt vinland år 2016, det här är andra gången jag är här på besök. Det vin jag har provat hittills visar att det finns en stor potential i svenskt vin på druvan Solaris. Det är en druva som lämpar sig väl för mousserande vin enligt den traditionella metoden som vi i Champagne jobbar efter, säger Pierre-Yves Bournérias.

Bournérias är utbildad oenolog med 30 års erfarenhet. Han jobbar för flera producenter i Champagne och i övriga Europa.  

I maj månad släppa ett begränsat antal flaskor av Särtshögas mousserande vin på den egna gårdsrestaurangen och ytterligare några restauranger i närområdet.

Mer om: champagne | vingård
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klassiskt konditori ersätts av indisk restaurang

Max förstärker ledningen

Upper House får Årets kock-medaljör i köket

50 maltsorter i ny hembryggningsbutik

Han vann titeln Årets Ekokock

Hon är Sveriges bästa kvinnliga sommelier

Nyhetsbrev

Mentorpriset till Ulrika Brydling

Arkiv

Årets kock 2019 bytte silver mot guld

Martin Moses svensk mästare i professionell matlagning.

Utredning om skatt på engångsartiklar

Hungrig läggs ned

Scandic och Spendrups gör öl på överblivet bröd

Öppningsdatum för Östermalms saluhall – renoverad för en miljard

Öppnar igen i januari två år försenad.

Mr Cake är årets företagare i bageribranschen

Mathias Dahlgren tolkar Söders snabbmatspärlor

Stjärnkocken öppnar pop up under matfestival i Teatern.

Atria lanserar vegetariskt varumärke

Naturlig matupplevelse i slottsmiljö

Kändiskockarnas hållbara restaurang har öppnat

Korv och potatis i centrum för Årets kock-finalisterna

De lanserar svensk pizzaskinka

Inget Krubb i sjöstan

Bohuslänsk vinst i Food Truck-SM

Foodoras cykelbud utvidgar strejken i Norge

Här ska O'Learys relansera sitt koncept

Löfbergs har halverat sin klimatpåverkan

Hungrig.se kan försvinna – fyra månader efter uppköpet

Kopparbergs vd: Zeunerts julmust ohotad

Street food intar Kungsträdgården

Färre krogkonkurser när fler semestrar hemma

Mackmyra minskar förlusten

Minskad efterfrågan på Absolut

”Restauranger och livsmedelsbutiker måste få äga sitt matavfall”

Usine-gänget startar Bistro Bibblan

KFC och Beyond Meat lagar vegetarisk kyckling

Räddat "svinnkaffe" blir till ny vild blandning

Enkla åtgärder minskar take away-skräp

Punk Royale tar över klassisk kvarterskrog

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.119