23948sdkhjf

Första mousserande vinet från Östergötland

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Vinbonde från Östergötland har tagit hjälp av vinmakare från Champagne.

För sex år sedan planterade Särtshöga Vingård i Östergötland sina första vinstockar. I maj kommer belöningen i form av det första mousserande vinet. Till sin hjälp har de tagit vinmakaren Pierre-Yves Bournérias från oenologiska institutet i Champagne.

– Vi har höga ambitioner för svenskt mousserande vin och efter förra årets rekordskörd är förutsättningarna goda. Vi har både en druva och ett klimat som lämpar sig väl, säger vinbonden Niclas Albinsson som driver den enda kommersiella vingården i Östergötland. 

Pierre-Yves Bournérias har tillbringat den gångna veckan på Särtshöga Vingård. Tillsammans med Niclas Albinsson har fransmannen jobbat i vineriet för att få fram rätt blandning för 2018-års andra jäsning på flaska. Han har också hjälpt till att hitta rätt dosage till det mousserande vinet som Särtshöga släpper i till sommaren. 

 Jag uppmärksammade Sverige som ett potentiellt vinland år 2016, det här är andra gången jag är här på besök. Det vin jag har provat hittills visar att det finns en stor potential i svenskt vin på druvan Solaris. Det är en druva som lämpar sig väl för mousserande vin enligt den traditionella metoden som vi i Champagne jobbar efter, säger Pierre-Yves Bournérias.

Bournérias är utbildad oenolog med 30 års erfarenhet. Han jobbar för flera producenter i Champagne och i övriga Europa.  

I maj månad släppa ett begränsat antal flaskor av Särtshögas mousserande vin på den egna gårdsrestaurangen och ytterligare några restauranger i närområdet.

Mer om: champagne | vingård
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nets testar swishmodul i restaurangmiljö

Pappersmuggar mest miljövänliga enligt livscykelanalys

Porslinskopp måste användas minst 350 gånger för att ge mindre koldioxidavtryck.

Jobb & Karriär
Två nya driftschefer på Sabis

Utökat matutbud går hem hos Circle K

Tävling
De slåss om titeln Årets konditor 2019

McDonald's äger inte sitt avfall

Nyhetsbrev

Jobb & Karriär
Marcus Ekman tillbaka hos Pontus

Stjärnkrögaren även aktuell med ny gotländsk krog.

Arkiv

Paul Svenssons senaste svinnprojekt – ihop med Coop

Sallader och sushi till Kungsholmens nya knutpunkt

Skänker 44 ton mat direkt från lagret

Martin och Servera har hittat ett sätt att hantera mat som blir svinn redan på lagret.

Klart: Systembolagets hemleveranser permanentas i hela landet

Jamie Olivers Gatwick-restauranger räddas

Tennstopet får bakficka med nytt koncept

Ny vd hämtad från Grand Central.

Framgång för Poppels crowdfunding

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Big Mac – i sommar även med bacon

Tävling
En kvinna kvar i Årets kock-racet

Här är de åtta finalisterna.

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Klassiska Four Seasons stänger för gott

Skippar svart plast i restauranger

Med pizzabotten på väg mot toppen

Zeinas kitchen tar Mellanöstern till butikshyllan

Jobb & Karriär
Han ska styra media på Max

Absolut med återvunnet glas

Beyond Burger får produktion i Europa

Jobb & Karriär
Världsmästare tar över i stadshuset

De vill få svenskarna att äta finskt kött

Butikskonsult köper restaurangspecialist

Jobb & Karriär
Spendrups tar marknadschef från Paulig

Coca-Cola blir energidryck

Kändiskocken i rätten – nekar till att ha tafsat

Hållbart kafé öppnar på Drottninggatan

Striden om vegoburgarna intensifieras

Nu kommer svenskodlad Pak Choi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.116