23948sdkhjf

Första mousserande vinet från Östergötland

Vinbonde från Östergötland har tagit hjälp av vinmakare från Champagne.

För sex år sedan planterade Särtshöga Vingård i Östergötland sina första vinstockar. I maj kommer belöningen i form av det första mousserande vinet. Till sin hjälp har de tagit vinmakaren Pierre-Yves Bournérias från oenologiska institutet i Champagne.

– Vi har höga ambitioner för svenskt mousserande vin och efter förra årets rekordskörd är förutsättningarna goda. Vi har både en druva och ett klimat som lämpar sig väl, säger vinbonden Niclas Albinsson som driver den enda kommersiella vingården i Östergötland. 

Pierre-Yves Bournérias har tillbringat den gångna veckan på Särtshöga Vingård. Tillsammans med Niclas Albinsson har fransmannen jobbat i vineriet för att få fram rätt blandning för 2018-års andra jäsning på flaska. Han har också hjälpt till att hitta rätt dosage till det mousserande vinet som Särtshöga släpper i till sommaren. 

 Jag uppmärksammade Sverige som ett potentiellt vinland år 2016, det här är andra gången jag är här på besök. Det vin jag har provat hittills visar att det finns en stor potential i svenskt vin på druvan Solaris. Det är en druva som lämpar sig väl för mousserande vin enligt den traditionella metoden som vi i Champagne jobbar efter, säger Pierre-Yves Bournérias.

Bournérias är utbildad oenolog med 30 års erfarenhet. Han jobbar för flera producenter i Champagne och i övriga Europa.  

I maj månad släppa ett begränsat antal flaskor av Särtshögas mousserande vin på den egna gårdsrestaurangen och ytterligare några restauranger i närområdet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094