23948sdkhjf

Första mousserande vinet från Östergötland

| Av redaktionen | Tipsa redaktionen

Vinbonde från Östergötland har tagit hjälp av vinmakare från Champagne.

För sex år sedan planterade Särtshöga Vingård i Östergötland sina första vinstockar. I maj kommer belöningen i form av det första mousserande vinet. Till sin hjälp har de tagit vinmakaren Pierre-Yves Bournérias från oenologiska institutet i Champagne.

– Vi har höga ambitioner för svenskt mousserande vin och efter förra årets rekordskörd är förutsättningarna goda. Vi har både en druva och ett klimat som lämpar sig väl, säger vinbonden Niclas Albinsson som driver den enda kommersiella vingården i Östergötland. 

Pierre-Yves Bournérias har tillbringat den gångna veckan på Särtshöga Vingård. Tillsammans med Niclas Albinsson har fransmannen jobbat i vineriet för att få fram rätt blandning för 2018-års andra jäsning på flaska. Han har också hjälpt till att hitta rätt dosage till det mousserande vinet som Särtshöga släpper i till sommaren. 

 Jag uppmärksammade Sverige som ett potentiellt vinland år 2016, det här är andra gången jag är här på besök. Det vin jag har provat hittills visar att det finns en stor potential i svenskt vin på druvan Solaris. Det är en druva som lämpar sig väl för mousserande vin enligt den traditionella metoden som vi i Champagne jobbar efter, säger Pierre-Yves Bournérias.

Bournérias är utbildad oenolog med 30 års erfarenhet. Han jobbar för flera producenter i Champagne och i övriga Europa.  

I maj månad släppa ett begränsat antal flaskor av Särtshögas mousserande vin på den egna gårdsrestaurangen och ytterligare några restauranger i närområdet.

Mer om: champagne | vingård
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Västerbottensost blir dokumentär

Unik sushirestaurang får tillfällig replika i Stockholm

Restaurangchefen för Nadeshiko Sushi öppnar pop up.

Nu rullar kedjan sushi även på Ica

Ska brygga öl med helt ny robotcell

Hon är Stadshuskällarens nya konditor

Tyskland tog sommelier-guldet

Överraskande vinnare i Sommelier-VM.

Nyhetsbrev

Ungas matval styrs av värderingar

Arkiv

Finalisterna i sommelier-VM klara

Innovativa bakverk av Årets bagare 2019

Här ska Martin & Servera bygga nytt lager

Här är Årets rätt – av Årets kock

Sveriges bästa unga bagare korad

Familjer testar middagar åt Urban Deli

Fredrik Lindfors vidare i Sommelier-VM

Italiensk mat – mest poppis i hela världen

Framtidens mat – så tänkte vi förr och så tänker vi nu

Delicato lanserar "fikabubbel"

Efter sexskandalen – kändiskocken ger nu upp sitt krogimperium

Hamburgerrestauranger utsätter gäster för onödiga risker

Barmästare på ny jazz- och cocktailbar

Kennedy Bakircioglü får egen öl

Efter kritiken: Max avbryter veganmärkningen

Martin & Servera drar ned på plasten

Glitterpizzan har kommit till Sverige

Stockholm Fisk i ny tappning

Max inför veganmärkning

Poke bowl-koncept växer i Göteborg

Coca-Cola lanserar läsk med biljakt

Ökad tillväxt men stora utmaningar för Mackmyra

Burkvinet är här

Därför valde vertikalodlarna konkurs

Maten spåras på atomnivå

Två gotlänningar toppar Årets unga kock

Nio nya Bastard Burgers-restauranger har växt till tio

Årets Lilly Bollinger-tävling igång

130 år gammalt bageri räddas

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.128