23948sdkhjf

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Den svenska dryckesbranschen växer så det knakar. Förra året ökade andelen företag från 550 till 697 stycken. Det framgår av den senaste Dryckesbranschrapporten som bland annat LRF och Livsmedelsföretagen står bakom.

Läs också: Hon är ny chef på Livsmedelsföretagen

– Förra året beskrev medierna en bubblande bransch, men nu är jag beredd att kalla den kokande. Det finns en entreprenörslusta som flera andra branscher kan och bör inspireras av, kommenterar Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

I snitt ökar branschen med två till tre företag i veckan och det är främst på landsbygden och i mindre orter som företagen etablerar sig. Glesbefolkade län, som Västernorrland, Jämtland och Gotland, har en betydligt högre andel dryckesproducenter än storstadslänen. Mindre orter som Åhus och Mackmyra omnämns dessutom allt oftare i guideböcker och internationell press vilket bidrar till att understödja den ökande måltidsturismen.

Öl är den största kategorin bland dryckesföretagen och den fortsätter att öka men även cider och sprit ökar, något som i stor utsträckning går till export. Även vinodlingarna ökar och förra året fanns det ungefär 40 verksamma vinproducenter i landet, då uteslutande i de södra delarna, varav hälften i SKåne.

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mackmyra ökar omsättning – och förlust

De samarbetar för hållbar restaurangdrift

Nu finns Max även i Täby – med restaurang 142

Nu kommer ölglassen

Skaldjursäventyr i Bohuslän

Klassiska Stortorgskällaren gör comeback

Nyhetsbrev

Därför ställdes 7-Eleven om till pizzerior

Arkiv

Näringslivsmedalj med kunglig glans till Fabrique

Dystert läge för 4 av 10 matfiskar

Ny vd på Pizza Hut

Poké bowl-kedjans åttonde restaurang

B2B nästa för Karma och Martin & Servera

Rökt och grillat på krogveteranernas nya restaurang

Stjärnkrögare flyttar in i toppen på nytt landmärke

Världens största öltilverkare ansöker om börsnotering

Årets kock-vinnare startar eget med nytt koncept

Urban Deli öppnar restaurang på Centralen

Foodstock – Ekstedts nya gastronomifestival

Fjäderholmarna blir matmecka under två sommardagar.

Hungrig.se uppköpta av Delivery Hero

Uniqlo i restaurangsamarbete

Därför stängs Feskekörka

Från vikingatiden till 1700-talet för E-Type

Magnus Nilsson lämnar – Fäviken stänger

”Det har varit ett svårt beslut”.

Kopparbergs i två nya produktkategorier

Poppels söker miljoner i crowdfunding-kampanj

Vill etablera sig som Stockholms färskvarucentrum

Tre nya dryckesproducenter – varje vecka

Oumph lanseras hos snabbmatskedjan

Svensk mästare i hembryggd öl

Beyond Meat värderas till över en miljard

Slutet för Götgatsbackens äldsta krog

Restaurang Tak – nu även Krav-märkt

Menigo köper ut Arla – ensam ägare av Restaurangakademien

Kafferabatt minskar engångsmuggar

Efter köttkrig – restauranggrossist i konkurs

Gateau poppar upp hos H&M i påsk

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.106