23948sdkhjf

20 000 jobb i fara inom hotell och restaurang

| Av Mona Johansson | Tipsa redaktionen

Visitas vd: ”Vi är en näring i fritt fall”.

Besöksnäringen hör till de branscher som drabbats allra hårdast av coronavirusets konsekvenser. En våg av varsel och permitteringar har redan börjat skölja över med hotell- och restaurangnäringen. Totalt beräknas upp till 20 000 jobb komma att beröras. 

Läs också: Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

– Läget är nattsvart, vi är en näring i fritt fall. Det är en extremsituation där du går från full omsättning till noll. Det är som att vrida om en strömbrytare. Nu jobbar de flesta för att hålla ut och rädda sina företag, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, till Göteborgs-Posten.

Enligt Hotell- och restaurangfacket och Visitas egen sammanställning så hade 6 000 personer i branschen varslats redan i måndags, ytterligare 4 000 varsel är att vänta. Dessutom kommer ytterligare 10 000 säsongs- och extraanställda inte att få förlängt.

När konferenser ställs in slår detta hårdast mot storstäderna, främst Stockholm och Göteborg, som haren större koncentration av internationella gäster, turister, konferenser och mässor. 

– Nu bor ingen på hotell, ingen går ut eller rör på sig och det påverkar restaurangerna, säger Jonas Siljhammar.

Läs också: Här säljer Maxibutiken restaurangernas mat

I måndags träffade Visita och hotell- och restaurangfacket (HRF) en överenskommelse om nytt kollektivavtal avseende korttidspermittering. Detta efter att regeringen banat vägen med sitt krispaket, där staten går in och täcker lönekostnader för att undvika uppsägningar och konkurser.

– Avtalet möjliggör nu för våra medlemsföretag att ta del av statens stödåtgärder. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till HRF för en snabb hantering av denna viktiga fråga. Krispaketet som regeringen presenterade är ett väldigt bra första steg, men vi kommer behöva mer stödåtgärder, säger Jonas Siljhammar.

– Det här avtalet syftar till att så många som möjligt kan behålla sina jobb och gör det lättare för branschen att återgå till normalt läge när utvecklingen väl vänder. På så sätt värnar vi anställda och företag, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.

Mer om: corona | Visita
Håll dig uppdaterad med RS & FastFood
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Entreprenör köper huvuddelen av Vapiano

Max nyinvger i Ystad

Svenska Burger King först med återvinningsbar ventilation

Tävling
Bästa unga kvinnliga kocken har fokus och fart

Thilda Mårtensson segrade i Gastronomi Sverige Commis Award.

Franchise växer – men ingen garanti för succé

Branschorganisationens vd: Det finns en rad fällor med franchise,

Ännu en Waynes invigd

Nyhetsbrev

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Arkiv

Drar in 68 miljoner till satsning på hälsosam glass

Litet kaffeföretag vände under coronakrisen

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Snabbmatsbranschen sen med alkoholfritt

Tips på de alkoholfria alternativen som passar bäst till burgare, korv, sushi och annan snabbmat.

Så blir nya Gondolen – öppnar igen i augusti 2022

Utöver Gondolen planerar Anna Lallerstedt ytterligare en restaurang i Katarinahuset med helt nytt koncept.

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Sushi Yama fortsätter gasa – två nya restauranger samma vecka

Resten av Vapiano i konkurs

Gateau öppnar nytt – på nätet

Tävling
19 män och 5 kvinnor vidare till Årets kock-kvalet

Meatballs for the People på OKQ8-stationer

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Ny Jureskogburgare i samarbete med BBQ-profil från Texas

Thaimatskedjan Linnea & Basilika ynglar av sig

Om ett år finns franchisekedjan på minst 14 ställen.

Waynes öppnar i Linköping i egen regi

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet – och öppnar kaffebar

Anrikt bageri i konkurs

Espresso House i samarbete med Matsmart

Miljardskuld för Joe & The Juice

Sibyllas burgare körs ut med taxi

Kiviks satsar och investerar

Paradiset återuppstår – med produktfokus

Chark-SM tar in vegetariskt

Digital kölapp i framtidens kösystem

Raps kan bli framtidens burgare

Nu öppnar delar av Tennstopet igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.38