23948sdkhjf

20 000 jobb i fara inom hotell och restaurang

Visitas vd: ”Vi är en näring i fritt fall”.

Besöksnäringen hör till de branscher som drabbats allra hårdast av coronavirusets konsekvenser. En våg av varsel och permitteringar har redan börjat skölja över med hotell- och restaurangnäringen. Totalt beräknas upp till 20 000 jobb komma att beröras. 

– Läget är nattsvart, vi är en näring i fritt fall. Det är en extremsituation där du går från full omsättning till noll. Det är som att vrida om en strömbrytare. Nu jobbar de flesta för att hålla ut och rädda sina företag, säger Jonas Siljhammar, vd för branschorganisationen Visita, till Göteborgs-Posten.

Enligt Hotell- och restaurangfacket och Visitas egen sammanställning så hade 6 000 personer i branschen varslats redan i måndags, ytterligare 4 000 varsel är att vänta. Dessutom kommer ytterligare 10 000 säsongs- och extraanställda inte att få förlängt.

När konferenser ställs in slår detta hårdast mot storstäderna, främst Stockholm och Göteborg, som haren större koncentration av internationella gäster, turister, konferenser och mässor. 

– Nu bor ingen på hotell, ingen går ut eller rör på sig och det påverkar restaurangerna, säger Jonas Siljhammar.

I måndags träffade Visita och hotell- och restaurangfacket (HRF) en överenskommelse om nytt kollektivavtal avseende korttidspermittering. Detta efter att regeringen banat vägen med sitt krispaket, där staten går in och täcker lönekostnader för att undvika uppsägningar och konkurser.

– Avtalet möjliggör nu för våra medlemsföretag att ta del av statens stödåtgärder. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till HRF för en snabb hantering av denna viktiga fråga. Krispaketet som regeringen presenterade är ett väldigt bra första steg, men vi kommer behöva mer stödåtgärder, säger Jonas Siljhammar.

– Det här avtalet syftar till att så många som möjligt kan behålla sina jobb och gör det lättare för branschen att återgå till normalt läge när utvecklingen väl vänder. På så sätt värnar vi anställda och företag, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.093