23948sdkhjf

”Ta ert ansvar – sälj restaurangernas mat”

| Av Admin | Tipsa redaktionen

Food & Friends vd Lennart Wallander i ett upprop till dagligvaruhandeln om att hjälpa restauranger som är nere för räkning.

För mig innefattar begreppet ”branschen” fyra verksamheter: dagligvaruhandeln, servicehandeln, storkök och restauranger. Just nu slår coronaåtgärderna med förödande effekt ned på framför allt på en av dessa: restaurangsektorn.

Ica Sveriges vd, Anders Svensson, skriver i en krönika i Fri Köpenskap den 13 mars att de ska öppna en egen måltidsbutik och restaurang under namnet Icanders i april. Med det vill han visa att Ica ”inte tänker lämna walk over till restauranger och kaféer”. Anders, just nu finns det ingen sådan match att ta. Du kliver in i ringen med en motståndare som redan är nedslagen och nere för räkning. Första ronden är din.

Samtidigt rapporterar Fri Köpenskap att försäljningen i matbutikerna har ökat. Ica Supermarket Järvastaden i Sundbyberg säger att försäljningen har ”skjutit i taket”, och det är inte säkert att det stannar där. Om även grundskolorna stängs så ska ännu fler serveringar flyttas in i hemmen där maten kommer från dagligvaruhandeln. Försäljningen kommer att öka ett steg till och taket kommer verkligen att sprängas.

Anders, det är inte läge att vifta med knutna nävar och prata om hur Icas butiker konkurrerar mot kaféer, restauranger, bensinmackar och foodtrucks. Det är läge att sträcka ut en öppen hand för att hjälpa till.

Du skriver bland annat: ”När jag pratar med kollegor i branschen påminns jag av hur otroligt viktiga våra tjänster är för samhället”. Jag hoppas att du ser att branschen även handlar om restauranger, de som behöver din hjälp nu.

På samma sätt som Ica ofta är en lokal stöttepelare för idrottslag så behöver ni ta ert ansvar nu. Ni har kunderna. Ni kan sälja restaurangernas mat.

Jag föreslår att ni tar kontakt med restaurangerna i era butikers närhet och säljer deras take away-mat i era butiker. Just nu är kunderna tveksamma att besöka restauranger, men vill samtidigt ha bra måltidslösningar. Som du själv skriver: ”Efterfrågan från kunderna att äta något nu direkt, eller väldigt snart, har ökat snabbt”.

Öppna gärna måltidsbutiken Icanders, men passa även på att göra hela Icakedjan till måltidsbutiker. Det skulle dessutom ge ert ett utbud som är mer lokalt, bättre lagat, färskare och godare än idag.

Gör detta nu, medan det finns restauranger som kan leverera. Snart finns det inte det. Och Coop, Axfood, Bergendahls, det gäller självklart er med.

Prata inte om walk over, prata om att göra era kunder till restauranggäster. Prata om ”walk in”.

#stöttarestaurangbranschen

Lennart Wallander, vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends

Håll dig uppdaterad med RS & FastFood

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny alkoholfri öl till dumplings

Löfbergs hyr ut ryggsäckar med fika

Här öppnar Surf Shacks femte restaurang

Beyond Meat i partnerskap med Alibaba

Digital kunskapsbank om hygien i restauranger

Stekhet duell i de svenska burgarnas hemstad

Max vs Bastard Burgers på Timmermansgatan i Luleå.

Nyhetsbrev

Nya restauranger flyttar in på Sergelgatan

Bockholmengruppen ska driva både en kvarterskrog i gatuplan och en takservering.

Arkiv

Dryckesbranschen fortsätter att växa

Pommes frites-olja ska bli diesel

Foodora i samarbete med el-scooterföretag

Alkoholfri öl från mikrobryggeri i ny Burger King-meny

Nässjö nästa för Max – men bygget kan försenas ytterligare

Nytt kafferosteri till Sickla

Kinesiska Zhenmeat lanserar växtbaserat fläsk och kräftor

Första Harrys med ny svenskt brasseri-stil

Bråda dagar för Fredrik Eriksson

Rusning till Långbro värdshus och restaurangen i Nationalmuseum öppen igen.

Carlsberg vill stötta restaurangerna med unikt glas

Restauranggrossisten i trångmål – planerar för tuff höst

Sveriges första virtuella food court

Kasais köksmästare bakom det nya krogkonceptet.

Hon ska göra Sabis mer synligt

Kända kockar serverar Abbas sill på pop up-krog

Digitala kedjan Tacotarian ska stötta lokala restauranger

Nya Beyond-fabriker ska möta efterfrågan i Europa

Tävling
En kvinna och sju män klara för final i Årets kock

Sparrisen hotad av frost och corona

Jägermeister satsar på svensk webbshop

Donkin Donuts nyanställer 25 000

Ny Pontus-bistro på Kungsholmen i höst

Ölproducent öppnar pop up-restaurang i Sundsvall

Max nyinvger i Ystad

Ännu en Waynes invigd

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

Även färska råvaror i Urban Delis nya webbutik

Black Bottle Rosé med ny etikett

Den platta vinflaskan gör entré

Resten av Vapiano i konkurs

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125