23948sdkhjf

”Ta ert ansvar – sälj restaurangernas mat”

Food & Friends vd Lennart Wallander i ett upprop till dagligvaruhandeln om att hjälpa restauranger som är nere för räkning.

För mig innefattar begreppet ”branschen” fyra verksamheter: dagligvaruhandeln, servicehandeln, storkök och restauranger. Just nu slår coronaåtgärderna med förödande effekt ned på framför allt på en av dessa: restaurangsektorn.

Ica Sveriges vd, Anders Svensson, skriver i en krönika i Fri Köpenskap den 13 mars att de ska öppna en egen måltidsbutik och restaurang under namnet Icanders i april. Med det vill han visa att Ica ”inte tänker lämna walk over till restauranger och kaféer”. Anders, just nu finns det ingen sådan match att ta. Du kliver in i ringen med en motståndare som redan är nedslagen och nere för räkning. Första ronden är din.

Samtidigt rapporterar Fri Köpenskap att försäljningen i matbutikerna har ökat. Ica Supermarket Järvastaden i Sundbyberg säger att försäljningen har ”skjutit i taket”, och det är inte säkert att det stannar där. Om även grundskolorna stängs så ska ännu fler serveringar flyttas in i hemmen där maten kommer från dagligvaruhandeln. Försäljningen kommer att öka ett steg till och taket kommer verkligen att sprängas.

Anders, det är inte läge att vifta med knutna nävar och prata om hur Icas butiker konkurrerar mot kaféer, restauranger, bensinmackar och foodtrucks. Det är läge att sträcka ut en öppen hand för att hjälpa till.

Du skriver bland annat: ”När jag pratar med kollegor i branschen påminns jag av hur otroligt viktiga våra tjänster är för samhället”. Jag hoppas att du ser att branschen även handlar om restauranger, de som behöver din hjälp nu.

På samma sätt som Ica ofta är en lokal stöttepelare för idrottslag så behöver ni ta ert ansvar nu. Ni har kunderna. Ni kan sälja restaurangernas mat.

Jag föreslår att ni tar kontakt med restaurangerna i era butikers närhet och säljer deras take away-mat i era butiker. Just nu är kunderna tveksamma att besöka restauranger, men vill samtidigt ha bra måltidslösningar. Som du själv skriver: ”Efterfrågan från kunderna att äta något nu direkt, eller väldigt snart, har ökat snabbt”.

Öppna gärna måltidsbutiken Icanders, men passa även på att göra hela Icakedjan till måltidsbutiker. Det skulle dessutom ge ert ett utbud som är mer lokalt, bättre lagat, färskare och godare än idag.

Gör detta nu, medan det finns restauranger som kan leverera. Snart finns det inte det. Och Coop, Axfood, Bergendahls, det gäller självklart er med.

Prata inte om walk over, prata om att göra era kunder till restauranggäster. Prata om ”walk in”.

#stöttarestaurangbranschen

Lennart Wallander, vd på matkommunikationsbyrån Food & Friends

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094