23948sdkhjf

New York Pizza får norska ägare

Orkla blir storägare i en av Nederländernas ledande pizzakedjor. Den norska livsmedelskoncernen har skrivit under ett avtal om att förvärva 75 procent av aktierna i New York Pizza.

New York Pizza sålde förra året 11,5 miljoner pizzor och omsatte, om man inkluderar degtillverkningen inom ramen för Euro Pizza Products, totalt 54,7 miljoner euro (motsvarande 555 miljoner svenska kronor). I den senaste årsredovisningen som sträcker till och med den 30 april redovisas ett ebitda på 12,7 miljoner euro. 

– New York Pizza är en välskött företag med en kompetent ledning och en väl fungerande franchisemodell. Förvärvet går i linje med Orklas ambition att växa i out-of-home-segmentet som har en högre tillväxt än den traditionella livsmedelskanalen, säger Orklas vd Jaan Ivar Semlitsch i en kommentar.

New York Pizza består av 232 franchise-enheter, varav 229 finns i Nederrländerna där kedjan är näst störst på marknaden.

– För New York Pizza är detta ett viktigt steg som ger oss möjlighet att ytterligare skala upp vår affärsmodell. I Orkla har vi funnit en partner som delar våra värderingar, strategi och kultur, kommenterar Philippe Vorst, vd på New York Pizza.

New York Pizza kommer att drivas som en egen enhet inom Orklas affärsområde för konsument- och finansinvesteringar, sida vid sida med den finländska kedjan Kotipizza som förvärvades 2019. 

Innan aktieförvärvet kan genomföras måste den holländska konkurrensmyndigheten godkänna affären. Köpet förväntas kunna slutföras under tredje kvartalet 2021.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Max tar COO och vice vd från Yum Brands
Eldig barkedja öppnar sin nionde krog
Efter Basta kommer Florentine – glamourös trattoria öppnar i april
Nästan var tredje Sushi Yama-restaurang stängd
Panini har lämnat Kungsgatan
Hammars första förvärv – köper norrländskt bryggeri
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Fri Köpenskap
Packnet

Sänd till en kollega

0.109