23948sdkhjf

Ica och Rscued ska rädda fallfrukt

Företaget Rscued och idrottens miljöorganisation Städa Sverige ska tillsammans med Ica Stiftelsen ta vara på den stora mängd äpplen som just nu ligger och ruttnar bort i folks trädgårdar.

– Ungefär 2 miljoner hushåll bor i småhus i Sverige. Om vi uppskattar att 20% av dem har minst ett äppelträd på tomten och att varje äppelträd i snitt ger 60 kg frukt. Då finns 24 000 ton äpplen i svenska trädgårdar och majoriteten av dessa kommer inte till användning, säger Truls Christenson, medgrundare på Rscued i en kommentar.

För att ta vara på äpplena kan villaägare i Älvsjö, Enskede, Huddinge, Helsingborg och Råå via Rscueds app registrera sina trädgårdar varpå barn och ungdomar från idrottsföreningarna samlar sedan in frukten som sedan mustas av Rscued. Den färdiga produkten säljs sedan vidare hos den lokala Ica-handlaren där en del av inkomsten blir ersättning till idrottsföreningingarnas lagkassa.

– Det här är ett perfekt sätt att förenkla vardagen för alla villaägare samtidigt som vi minskar svinnet och stöttar ungdomar runtom i landet. Denna säsong blir lite av en pilot och vår ambition är att vi ska kunna rädda ännu mer fallfrukt nästa år genom att lansera projektet på fler platser i landet, säger Peter Hägg, generalsekreterare ICA Stiftelsen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094