23948sdkhjf

Fler restaurangkonkurser än under pandemin

Färsk statistik visar att den perfekta stormen nu slår till med full kraft mot bland annat hotell- och restaurangbranschen.

Antalet konkurser har sedan i somras ökat i nästan alla branscher och ligger nu på rekordhöga nivåer, visar ny statistik från UC. En av de värst utsatta branscherna är hotell och restaurang där konkurserna i oktober ökade med 66 procent. Antalet konkurser är nu högre än de var under pandemin.

Den perfekta ekonomiska storm som vi pratat om under en period med krigets effekter, inflationen, räntorna och energipriserna slår nu till med full kraft. Flera branscher som hade det svårt under pandemin har fått det ännu tuffare. Det visar på en negativ trend som tyvärr kommer att drabba många fler företag framöver, säger Johanna Blomé, ekonom på kredit- och affärsinformationsföretaget UC.

Statistiken visar även att konkurstrenden skiljer sig åt mellan landets olika elområden. Den största ökningen procentuellt syns i norra Sverige. 

Det är förvånande samtidigt som vi ser att minskningen av nyetablerade företag är mest påtaglig i södra Sverige, säger Johanna Blomé.

78 företag inom hotell- och restaurangnäringen gick i konkurs under oktober månad. Att jämföra med 47 motsvarande månad förra året. I september då konkurserna redan börjat stiga kraftigt var antalet konkurser 55.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Här hamnar La Girafes systerkrogar
Ny vd på Urban Deli
Han satsar på obemannad pizzabutik
Nu är den japanska matbaren permanent
Femte etableringen för Max – ser stor potential i grannlandet
Svenskar bakom nästa norska Pinchos-restaurang
Andra Nordiska Medier
Food Supply SE
Fri Köpenskap
Packnet

Sänd till en kollega

0.094