23948sdkhjf

Stor oro på restaurangerna inför stängningen av Söderhallarna

Söderhallarna stängs under 2,5 år för renovering. Den 31 augusti måste ett 50-tal näringsidkare ha lämnat sina lokaler.

I höst stänger samtliga verksamheter i Söderhallarna eftersom köpcentret på Medborgarplatsen i Stockholm ska renoveras, skriver tidningen Mitt i.

Hyresgästerna fick i slutet av förra året skriva på en uppsägning som innebär att de måste vara ute ur sina lokaler den 31 augusti 2023. Ett 50-tal näringsidkare berörs, inklusive ett flertal restauranger och kaféer. För kort tid för att förbereda sig, menar kritikerna.

– Vi har avtal och personal att säga upp och det tar flera månader att fixa i ordning en ny lokal. Vi är oroliga när det är så lite tid för att flytta, säger Assad Nazar på restaurangen Pasta Gudfadern.

Enligt flera handlare som Mitt i pratat med skulle Atrium Ljungberg återkomma med erbjudanden om ersättningslokaler eller skadestånd så snart som möjligt. De som ändå fått förslag på ny lokal uppger att de är i sämre läge och många har fått erbjudande om samma ställe som andra. Och även om de får skadestånd är det för ont om tid för att hinna etablera sig någon annanstans.

– Vi kan inte planera framåt och vet inte vad vi ska säga till våra kunder, säger Markus Wallin på Nordins papper.

Fastighetsägaren Atrium Ljungberg vill modernisera den kulturhistoriskt värdefull byggnaden och ge hallen ett bredare innehåll. Om den nya detaljplanen går igenom får saluhallen en ny våning med restaurang på taket. Nya entréer mot Södermalms allé och Fatburstrappan ka göra området mer levande.

Detaljplanen var på granskning under november-december 2022. I väntan på att den antas går Atrium Ljungberg vidare med totalrenoveringen som innebär att centrumet stängs i höst och förblir stängt, preliminärt fram till årsskiftet 2025/2026.

Avsikten är enligt Atrium Ljungberg att skapa en "mötesplats för mat, kultur och kreativitet" oavsett tid på dygnet. Målet är ett gastronomiskt centrum med influenser från hela världen med allt från street food till fine dining.

– Sedan Söderhallarna invigdes har det hänt mycket med konsumtionen, hur vi handlar och vad vi vill ha för utbud. Naturligtvis ska mat fortfarande stå i centrum i framtida Söderhallarna, men vi kompletterar även med nöjen i kombination med bra kontorslokaler. Vi ska göra Söderhallarna ännu bättre, säger Mattias Celinder, affärsområdeschef för fastigheter på Atrium Ljungberg, till Mitt i.

Mattias Celinder menar att det finns många alternativa, likvärdiga lokaler att tillgå och att Atrium Ljungberg gjort ett gediget arbete för att hitta dem.

Söderhallarna utgörs av två byggnader uppförda i början av 1990-talet, vilka sträcker sig över totalt 5 200 kvadratmeter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078